Βακτήρια ένοχα για τους πόνους στη μέση;

Ισως η θεραπεία για τους πόνους στη μέση να είναι τα αντιβιοτικά! Στο αναπάντεχο αυτό συμπέρασμα έχουν τουλάχιστον καταλήξει επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τις Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης στη Δανία, οι οποίοι είδαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή είτε θεραπεύθηκαν από το πρόβλημά τους είτε εμφάνισαν σημαντική βελτίωση ύστερα από καθημερινή λήψη αντιβιοτικών επί 90 ημέρες. Μάλιστα οι δανοί ερευνητές βρίσκονται αυτή την εποχή σε φάση διεξαγωγής μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα προηγούμενα αποτελέσματά τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ισως η θεραπεία για τους πόνους στη μέση να είναι τα αντιβιοτικά! Στο αναπάντεχο αυτό συμπέρασμα έχουν τουλάχιστον καταλήξει επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τις Παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης στη Δανία, οι οποίοι είδαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή είτε θεραπεύθηκαν από το πρόβλημά τους είτε εμφάνισαν σημαντική βελτίωση ύστερα από καθημερινή λήψη αντιβιοτικών επί 90 ημέρες. Μάλιστα οι δανοί ερευνητές βρίσκονται αυτή την εποχή σε φάση διεξαγωγής μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα προηγούμενα αποτελέσματά τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να δώσουν λύση στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης αφού προηγουμένως παρατήρησαν ύστερα από διεξαγωγή μαγνητικής τομογραφίας σε 29 ασθενείς με κήλη δίσκου χαμηλά στη μέση ότι επτά στους δέκα παρουσίαζαν αλλοιώσεις στους σπονδύλους τους. Στο πλαίσιο πιλοτικής δοκιμής οι ασθενείς έλαβαν ένα κοινό αντιβιοτικό (περιείχε αμοξικιλλίνη και clavulanate) επί τρεις μήνες. Μετά το πέρας της θεραπείας το 52% των εθελοντών ανέφερε σημαντική βελτίωση ή πλήρη ίαση, ενώ το 24% μέτρια βελτίωση. Σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάστηκε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές εκτιμούν πως όταν ένας δίσκος στη σπονδυλική στήλη εμφανίζει κήλη, βακτήρια τα οποία προέρχονται από το στόμα ή το δέρμα, και έχουν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων, μπορούν να φθάσουν στην περιοχή και να προκαλέσουν λοίμωξη. Αυτό έχει αποτέλεσμα την έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οδηγεί και στις αλλοιώσεις στους σπονδύλους. Και άλλες εργαστηριακές μελέτες ενισχύουν αυτή την άποψη. Μελέτη σε ιστούς που είχαν αφαιρεθεί από κατεστραμμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς είχαν μολυνθεί από δύο βακτήρια- Ρropionibacterium acnes και Corynebacterium propinquum.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk