Οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό

* Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη ως το 2015 από 61 έτη σήμερα. * Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για 35ετία στα 62 έτη στο Δημόσιο και στα 63 έτη στα υπόλοιπα Ταμεία. * Εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο σταδιακά από το 2013. * Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας. * Καθιερώνεται η βασική σύνταξη για όλους και επιπλέον η ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο παραμονής στην εργασία.

Οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό | tovima.gr

* Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη ως το 2015 από 61 έτη σήμερα.

* Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για 35ετία στα 62 έτη στο Δημόσιο και στα 63 έτη στα υπόλοιπα Ταμεία.

* Εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο σταδιακά από το 2013.

* Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας.

* Καθιερώνεται η βασική σύνταξη για όλους και επιπλέον η ανταποδοτική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου, ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο παραμονής στην εργασία.

* Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών.

* Προσαύξηση της σύνταξης στις περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, με την οποία δεν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

* Καταβολή της σύνταξης σε τρεις μήνες το αργότερο από την ημέρα της κατάθεσης της σχετικής αίτησης.

* Θέσπιση ενός ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και επικαιροποίησή του καταλόγου των επαγγελμάτων. * Αύξηση των ορίων ηλικίας που προβλέπονται για την υποχρεωτική στο Δημόσιο απόλυση και προσαρμογή τους στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα οποία προβλέπονται για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης. * Ενιαίο ποσοστό μείωσης των συντάξεων κατά 1/200 στις περιπτώσεις χορήγησης μειωμένης σύνταξης για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη.

* Ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. i. Αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών. ii. Υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλαιός ασφαλισμένος), με προσαυξημένες εισφορές. iii. Μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. iv. Προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

* Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία-πρόωρη συνταξιοδότηση.

* Ενιαίο για όλα τα Ταμεία καθεστώς αναπηρικών συντάξεων. Δημιουργούνται ενιαίοι κανονισμοί και μηχανισμοί για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας.

* Διασφαλίζονται απολύτως όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι δικαιούχοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν με το ισχύον σημερινό καθεστώς.

* Η διαχείριση των αποθεματικών και διαθεσίμων των Ταμείων καθώς και των διαθεσίμων του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών θα γίνεται σε έναν ενιαίο και θεσμικά θωρακισμένο φορέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk