Η προσφυγή στο ΔΝΤ διχάζει το Ευρωκοινοβούλιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Διχασμένο ως προς το αν θα πρέπει να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας εμφανίσθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συντηρητική παράταξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στην οποία συμμετέχει η ΝΔ) να θεωρεί την εμπλοκή του συζητήσιμη και τους Σοσιαλιστές (όπου μετέχει το ΠαΣοΚ) και τους Φιλελεύθερους να την απορρίπτουν και να προκρίνουν, εφόσον κριθεί αναγκαία, την παρέμβαση της ευρωζώνης. Ιδιαίτερα αρνητικός έναντι ενδεχόμενης εμπλοκής του ΔΝΤ στα προβλήματα της ζώνης του ευρώ παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Διχασμένο ως προς το αν θα πρέπει να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας εμφανίσθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συντηρητική παράταξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στην οποία συμμετέχει η ΝΔ) να θεωρεί την εμπλοκή του συζητήσιμη και τους Σοσιαλιστές (όπου μετέχει το ΠαΣοΚ) και τους Φιλελεύθερους να την απορρίπτουν και να προκρίνουν, εφόσον κριθεί αναγκαία, την παρέμβαση της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα αρνητικός έναντι ενδεχόμενης εμπλοκής του ΔΝΤ στα προβλήματα της ζώνης του ευρώ παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Γκυ Φέρχοφσταντ ο οποίος επετέθη ευθέως κατά της Επιτροπής και του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, καταλογίζοντάς του ότι θα έπρεπε προ τριμήνου να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προλάβει το κύμα των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά της Ελλάδας, των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης και εν τέλει κατά του συνόλου της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο ιδιαίτερα επικριτικοί κατά της Ελλάδας, κυρίως σε σχέση με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της, υπήρξαν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η επίσημη εκπρόσωπος του ΕΛΚ σε αυτήν τη συζήτηση, ευρωβουλευτής Κορίν Βότμαν-Κολ , τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να υποχρεωθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομική εξυγίανση και από ΄κει και πέρα, είπε, θα πρέπει η ΕΕ να εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, προσφεύγοντας ενδεχομένως και στις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από πλευράς ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γαρίδο χαρακτήρισε την κρίση που διέρχεται η ζώνη του ευρώ λόγω των κερδοσκοπικών υποθέσεων κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών «πρωτοφανή» και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ μιας «ευρωπαϊκής απάντησης» από τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης. Παράλληλα ο κ. Αλμούνια απέφυγε να τοποθετηθεί έναντι ενδεχόμενης εμπλοκής του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι προέχει η αυστηρή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος οικονομικής σταθερότητας. Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις Φέρχοφσταντ ο κ. Αλμούνια, στο κύκνειο άσμα του για την ελληνική οικονομία (αφού από σήμερα επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις είναι επισήμως ο κ. Ολι Ρεν ), δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν ολιγώρησε και πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι το έλλειμμά της θα ανερχόταν το 2009 σε 12,7% του ΑΕΠ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούσε η αιφνίδια επιδείνωση της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk