Προς τραπεζικό «γάμο»

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξετάζει εξαγορά της Aspis Bank

Το ενδεχόμενο εξαγοράς της Aspis Bank εξετάζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τις «ευλογίες» του Δημοσίου, το οποίο αποτελεί τον βασικό μέτοχο του ΤΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος που εποπτεύει τη διαδικασία.

Το ενδεχόμενο εξαγοράς της Aspis Bank εξετάζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τις «ευλογίες» του Δημοσίου, το οποίο αποτελεί τον βασικό μέτοχο του ΤΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος που εποπτεύει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα με την τιμή της μετοχής της Αspis να κάνει άλμα έως και 19% στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υπό το πρίσμα της συμμετοχής του ΤΤ στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αspis.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ψωμιάδη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τράπεζα δρομολόγησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας επί της ουσίας θα «άλλαζε χέρια», δεδομένης της αδυναμίας των ασφαλιστικών να μετάσχουν στην αύξηση.

Το σύνολο της συμμετοχής εταιρειών συμφερόντων Ψωμιάδη στην τράπεζα φτάνει το 67%, με ποσοστό 35% να κατέχει μόνο η Commercial Value, η οποία αναζητά ακόμα και η ίδια αγοραστή.

Η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, καθώς στο μεταξύ το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από διάφορες πλευρές (Όμιλος Ρέστη, επιχειρηματικό fund Αpollo και τελευταία του ρωσικού Βorodino Group) δεν οδήγησε στην υποβολή τελικών προτάσεων. Τώρα όμως, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται προ των πυλών και έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις.

Μπαίνοντας στην αύξηση κεφαλαίου, το ΤΤ δυνητικά θα μπορούσε με την κάλυψη των αδιάθετων ποσοστών να αποκτήσει ποσοστό έως και 67% (όση η συμμετοχή των εταιρειών Ψωμιάδη). Το ακριβές ποσοστό θα αποφασιστεί επί της ουσίας από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί τον βασικό μέτοχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ελέγχοντας ποσοστό 34,04% (επιπλέον 10% κατέχουν τα ΕΛΤΑ, 6,62% η Εθνική Τράπεζα και 6,83 η Εurobank).

Το κλειδί των εξελίξεων κρατούν το Ελληνικό Δημόσιο που έχει ανάψει πράσινο φως στο Τ.Τ. για να προχωρήσει, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρότι επισήμως δεν έχει ενημερωθεί ακόμα, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση, αλλά και προσυπογράφει τη συνένωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk