Οι ξενοδόχοι ρίχνουν τις τιμές

Χρονιά δύσκολη για την ξενοδοχειακή αγορά προβλέπεται και η εφετινή, σύμφωνα με την ετήσια ξενοδοχειακή έκθεση για το 2009 της Ηogg Robinson Group (ΗRG), εταιρείας υπηρεσιών διεθνών εταιρικών ταξιδίων. Σε όλες τις περιοχές του κόσμου την προηγούμενη χρονιά καταγράφεται πτώση στη μέση τιμή δωματίου, ενώ μόνον ένας μικρός αριθμός πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Χιούστον και το Γιοχάνεσμπουργκ, «απέφυγαν» τη διψήφια μείωση. Η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται από την έκθεση δείχνει ότι οι τιμές των δωματίων μειώθηκαν κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μονάδες μεταξύ του 2008 και του 2009, καθιστώντας τη χρονιά τη «χειρότερη για την παγκόσμια οικονομία από το 1946».

Χρονιά δύσκολη για την ξενοδοχειακή αγορά προβλέπεται και η εφετινή, σύμφωνα με την ετήσια ξενοδοχειακή έκθεση για το 2009 της Ηogg Robinson Group (ΗRG), εταιρείας υπηρεσιών διεθνών εταιρικών ταξιδίων.

Σε όλες τις περιοχές του κόσμου την προηγούμενη χρονιά καταγράφεται πτώση στη μέση τιμή δωματίου, ενώ μόνον ένας μικρός αριθμός πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Χιούστον και το Γιοχάνεσμπουργκ, «απέφυγαν» τη διψήφια μείωση.

Η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται από την έκθεση δείχνει ότι οι τιμές των δωματίων μειώθηκαν κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μονάδες μεταξύ του 2008 και του 2009, καθιστώντας τη χρονιά τη «χειρότερη για την παγκόσμια οικονομία από το 1946».

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε το 2009 για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η έκθεση παρουσιάζει έναν διαφορετικό ρυθμό ανάκαμψης μεταξύ των οικονομιών και ξεχωρίζει μακροπρόθεσμες οικονομικές τάσεις που ξεκίνησαν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση- με την οικονομική «ισορροπία δυνάμεων» να μεταφέρεται από τη Δύση στην Ανατολή.

Μεταξύ των τάσεων που επισημαίνονται, η Μόσχα αναδεικνύεται ο πιο ακριβός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρότι σημειώνει πτώση 5% στη μέση τιμή δωματίου. Στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών πόλεων στον κόσμο (σε τιμή δωματίου) ακολουθούν το Αμπου Ντάμπι, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Μανάμα (Μπαχρέιν), το Μιλάνο, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, η Ουάσιγκτον, ενώ στη δέκατη θέση βρίσκεται η Αθήνα, η οποία, παρά τη μείωση 8% στη μέση τιμή δωματίου το 2009, ανέβηκε από τη 17η θέση της κατάταξής της το 2008.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλες οι πόλεις της σημείωσαν πτώση στις τιμές των δωματίων στο τοπικό νόμισμα, ωστόσο η αδυναμία της βρετανικής στερλίνας απέναντι σε άλλα νομίσματα είχε σημαντική επίπτωση στις τιμές που κατέβαλλαν οι βρετανοί εταιρικοί ταξιδιώτες.

Τις λιγότερες απώλειες από όλες τις περιοχές είχε η Μέση Ανατολή, αφού το Αμπου Ντάμπι ανέβηκε στη 2η θέση από την 5η (1% μείωση στη μέση τιμή δωματίου) και το Μανάμα (Μπαχρέιν) βρέθηκε στην πέμπτη θέση, ανακλώντας την αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά στην περιοχή. Δύσκολες ήταν αντιθέτως οι συνθήκες στη Βόρεια Αμερική όπου όλες οι πόλεις κατέγραψαν πτώση στις ξενοδοχειακές τιμές εκτός από το Χιούστον και την Οτάβα, ενώ η Νέα Υόρκη σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στις τιμές της (23%) με σημάδια βελτίωσης να κάνουν την εμφάνισή τους προς το τέλος του 2009.

Το Λονδίνο επίσης παρουσίασε μείωση 5% στη μέση τιμή δωματίου, σε σύγκριση με άνοδο 3% που είχε την αντίστοιχη περίοδο την περασμένη χρονιά, πέφτοντας έτσι στην κατάταξη των πιο ακριβών πόλεων του κόσμου από τη 16η θέση στην 29η. Η πόλη ωστόσο αξιοποίησε την αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της σχέσης στερλίνας- δολαρίου και επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες βρετανικές πόλεις.

Αυξημένος τέλος ήταν και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων τριών και τεσσάρων αστέρων, ενώ στην κορυφή του κλάδου τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων είχαν πτώση κατά μέσο όρο 3,5%, μιας και οι επιχειρηματίες προτίμησαν να θυσιάσουν ένα μέρος από τις πληρότητες προκειμένου να διατηρήσουν τις τιμές τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk