Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η προσδοκία ότι σύντομα θα υπάρξει «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση επανέφερε σε ανοδική τροχιά, με έντονους μάλιστα ρυθμούς, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην ανάκαμψη βοήθησε και το αρχικά ανοδικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ το γενικευμένο ξεπούλημα που είχε προηγηθεί έδωσε μεγαλύτερη δυναμική στην αντίδραση του γενικού δείκτη. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης πιέστηκε παροδικά στο νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 10μήνου και συγκεκριμένα στις 1.791,31 μονάδες, για να αντιδράσει αμέσως και να οδηγηθεί υψηλότερα των 1.

Η προσδοκία ότι σύντομα θα υπάρξει «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση επανέφερε σε ανοδική τροχιά, με έντονους μάλιστα ρυθμούς, το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην ανάκαμψη βοήθησε και το αρχικά ανοδικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ το γενικευμένο ξεπούλημα που είχε προηγηθεί έδωσε μεγαλύτερη δυναμική στην αντίδραση του γενικού δείκτη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης πιέστηκε παροδικά στο νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 10μήνου και συγκεκριμένα στις 1.791,31 μονάδες, για να αντιδράσει αμέσως και να οδηγηθεί υψηλότερα των 1.850

μονάδων προτού συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Λίγο μετά το μεσημέρι ο γενικός δείκτης ωθήθηκε στο υψηλό των 1.868 μονάδων με σημαντική άνοδο 3,45%. Στη συνέχεια όμως περιόρισε την ανοδική του δυναμική, αλλά διατήρησε τα κέρδη του πέριξ του 2%, για να τα ενισχύσει εκ νέου διευρύνοντάς τα σε ποσοστό υψηλότερο του 4%. Η αρχική υπεραπόδοση του δείκτη αποδόθηκε και στο εσπευσμένο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα. Δεδομένου όμως ότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο μετά το μεσημέρι, η εγχώρια αγορά «υποχρεώθηκε» να περιορίσει τα κέρδη της, προτού ανακάμψει στη συνέχεια.

Για τους επαγγελματίες της αγοράς το τοπίο παρέμενε θολό, δεδομένου ότι τα διεθνή πρακτορεία επικαλέστηκαν την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως αφορμή και για την ανάκαμψη από τα χαμηλά 8,5 μηνών του ευρώ, όπου επίσης έκλεισε χθες εσπευσμένα μέρος των short θέσεων που είχαν ανοιχθεί κατά το προηγούμενο αρνητικό για τις αγορές χρονικό διάστημα.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι στην αναστροφή του κλίματος συνέβαλαν σημαντικά οι έως προχθές «πολέμιοι» των χωρών του Νότου της Ευρώπης και του ευρώ, οι «Financial Τimes»: μέσω της εφημερίδας και της ιστοσελίδας αναφέρθηκαν σε κερδοσκοπικό παιχνίδι με συντονισμένες κινήσεις από hedge funds που άνοιγαν «short» θέσεις κατά του ευρώ, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν έτσι στην «αναστολή» των επόμενων επιθετικών κινήσεων που είχαν προγραμματισθεί.

Στην εξομάλυνση του γενικότερου κλίματος συνέβαλαν επίσης και οι δηλώσεις του προέδρου του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Ιβηρικής Χερσονήσου δεν θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Με αυτά τα δεδομένα και εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομία, όπου η κατάσταση της Ελλάδας θεωρείται το κυριότερο ζήτημα, οι επενδυτές προτίμησαν να προεξοφλήσουν τη θετική έκβαση των αποφάσεων υπέρ της χώρας μας. Προτίμησαν εξάλλου να αγνοήσουν τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων που θα έχουν άμεση επίδραση στην ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδυτές αγνόησαν τις αρνητικές εκθέσεις της Βank of Αmerica και της Goldman Sachs, οι οποίες σε άλλες συνθήκες θα προκαλούσαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Αναλυτικά, η Βank of Αmerica προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση του γενικού δείκτη προς την περιοχή των 1.200 μονάδων. Στη σχετική τεχνική ανάλυση της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την καθοδική διάσπαση του 2.100 μονάδων, περιοχή την οποία διακρατούσε από τις αρχές Μαΐου, εισήλθε σε bear τάση.

Η Goldman Sachs διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια εντός των επόμενων μηνών. Για τον λόγο αυτόν προχώρησε σε υποβάθμιση συστάσεων και τιμών-στόχων για τα κορυφαία blue chips του τραπεζικού κλάδου, με σημαντικότερη την υποβάθμιση της σύστασης σε «πώληση» της Εθνικής Τράπεζας και της δραστικής μείωσης της τιμήςστόχου της μετοχής στα 11,20 ευρώ από τα 22,80 ευρώ προγενέστερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk