Η Κίνα πρωταθλήτρια κόσμου (και) στις εξαγωγές

Η Κίνα έγινε και επισήμως η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο το 2009 ξεπερνώντας τη Γερμανία, παρ΄ ότι η τελευταία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο. Το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα στις 11 Ιανουαρίου, όταν η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι εξαγωγές το 2009 έφθασαν στα 1,2 τρισ. δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών ήταν μειωμένο κατά 16% σε σύγκριση με το 2008 ελέω κρίσης, ωστόσο η υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών ήτανσύμφωνα με τα ανεπίσημα τότε στοιχεία- μεγαλύτερη.

Η Κίνα έγινε και επισήμως η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο το 2009 ξεπερνώντας τη Γερμανία, παρ΄ ότι η τελευταία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο. Το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα στις 11 Ιανουαρίου, όταν η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι οι εξαγωγές το 2009 έφθασαν στα 1,2 τρισ. δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών ήταν μειωμένο κατά 16% σε σύγκριση με το 2008 ελέω κρίσης, ωστόσο η υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών ήτανσύμφωνα με τα ανεπίσημα τότε στοιχεία- μεγαλύτερη. Τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές έγιναν επίσημα χθες και επιβεβαίωσαν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης πλήρωσε το τίμημα του ισχυρού ευρώ. Υποχώρησαν το 2009 κατά 18,4% σε σύγκριση με το 2008 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση από το 1950, όπως επιβεβαίωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής. Συνολικά οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν το 2009 στα 1,12 τρισ. δολάρια και έτσι η Κίνα των 1,2 τρισ. δολαρίων έλαβε και επισήμως τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας των εξαγωγών.

Η Κίνα βρισκόταν από καιρό στο κατόπι της Γερμανίας και ήδη από το 2008 είχε «ανάψει φλας» για να την προσπεράσει. Παρά ταύτα τα στοιχεία του 2009 αποτυπώνουν με ευκρίνεια τις επιπτώσεις της κρίσης για τον ασιατικό γίγαντα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε κατά 34,2% στα 196,1 δισ. δολάρια. Εκτός από τις εξαγωγές και οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 11,2% σε ετήσια βάση. Σαφής ένδειξη της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως ήταν η επαναφορά των κινεζικών εξαγωγών σε θετικό έδαφος, η οποία διέκοψε την καθοδική τους πορεία επί 13 συνεχόμενους μήνες. Τα πρώτα στοιχεία από το νέο έτος δείχνουν ότι οι κινεζικές βιομηχανικές εξαγωγές αποδείχθηκαν ανθεκτικές στην περίοδο της κρίσης και έχουν ήδη αρχίσει να καρπώνονται τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της ζήτησης στις χώρες της Δύσης.

Εν τω μεταξύ οι εξαγωγές της Γερμανίας γνώρισαν απρόσμενη αύξηση τον Δεκέμβριο, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής από το Βισμπάντεν. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό, εποχικά διορθωμένες, αυξήθηκαν κατά 3% έναντι του Νοεμβρίου, οπότε είχαν αυξηθεί κατά 1,1%. Αλλά και ετησίως οι γερμανικές εξαγωγές του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 3,4%είναι η πρώτη ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2008.

Πανηγυρισμοί στη Γερμανία!
Οι Γερμανοί ουδόλως πτοήθηκαν από την αναμενόμενη εδώ και καιρό απώλεια του τίτλου της πρωταθλήτριας των εξαγωγών. Αντιθέτως, πανηγύρισαν δεόντως τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου που σηματοδοτούν την αφύπνιση της εξαγωγικής τους «μηχανής». «Είναι εντυπωσιακό» είπε ο Αντρέας Σόιερλε, οικονομολόγος της Dakabank στη Φραγκφούρτη. «Η εξαγωγική μηχανή δουλεύει. Παρακολουθούμε μια απίστευτη, εξαιρετικά ισχυρή, διαδικασία ανάκτησης. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αυτό έπειτα από τόσο βαθιά κάμψη» συμπλήρωσε. Πράγματι, οι γερμανικές εξαγωγές πέρυσι, συνολικού ύψους 1,12 τρισ. δολαρίων (803,2 δισ. ευρώ), ήταν μειωμένες κατά 18,4% σε σχέση με το 2008. Το ζοφερό αυτό κλίμα ανεστράφη τον Δεκέμβριο του 2009: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι του προηγούμενου μήνα. Και αν το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 13,5 δισ. ευρώ από 17,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπου δηλαδή συμπεριλαμβάνονται όλες οι εξωτερικές συναλλαγές σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, αυξήθηκε σε 20,6 δισ. ευρώ από 17,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Σημαντικό στοιχείο και η ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 18 ετών. Μετά τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 5% το 2009, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Βundesbank) αναμένει ανάπτυξη 1,6% το 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk