Ενταση στη Βουλή για τα νέα μέτρα. Επανήλθε το θέμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»

Εντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με επίκεντρο τόσο τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όσο και το θέμα του προστίμου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών για διαγραφή του προστίμου.

Ενταση στη Βουλή για τα νέα μέτρα. Επανήλθε το θέμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» | tovima.gr

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με επίκεντρο τόσο τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία και το ασφαλιστικό, όσο και το θέμα του προστίμου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού – ισολογισμού του 2008.

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ υπεραμύνθηκαν των νέων ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και δίκαιες ανατροπές, η ΝΔ την κατηγόρησε για «αναδίπλωση σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής της», ενώ το ΚΚΕ μίλησε για «επίθεση στα ασφαλιστικά, εισοδηματικά και εργασιακά δικαιώματα».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φορολογικό και εισοδηματικό τσουνάμι με συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ», ο δε κ. Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι «εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει πως η χώρα είναι σε εξαιρετική κρίση».

«Δεν παραγνωρίζουμε ότι στο εισοδηματικό τους σκέλος τα μέτρα είναι επώδυνα, για αυτό και πρώτη μέριμνα μας είναι να προστατεύσουμε τους αδύνατους, τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μικρομεσαίους» τόνισε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς.

«Το άθροισμα των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό, φορολογικό, φορολόγιση των καυσίμων και εισοδηματική πολιτική, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη των εισοδημάτων και ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το πλοίο Ελλάς δεν πρέπει να βουλιάξει και δεν θα το αφήσουμε να βουλιάξει. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να βάζουν νάρκες» υπογράμμισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δημιουργούσαν όλα τα χρόνια στους Έλληνες μια επίπλαστη ευδαιμονία, επανέλαβε την πρόταση του να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και αποτρέπουν στο να εισρεύσουν λεφτά στη χώρα.

«Η κυβέρνηση, η ΕΕ η ΝΔ και τα άλλα κόμματα επιδιώκουν την τιμωρία του ελληνικού λαού γιατί δεν πεθαίνουν νωρίς. Του ζητούν να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα αντιασφαλιστικά μέτρα τους» σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Αγγελος Τζέκης.

Παράλληλα μίλησε για διαχρονικές αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές ΠαΣοΚ και ΝΔ, τονίζοντας ότι σύντομα θα ανατραπούν από ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα που θα αντιδράσει.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέκρινε τον ΛΑΟΣ, καθώς, όπως είπε, «μαζί με την ΝΔ μπήκαν στη μεγάλη αθλιότητα της συναίνεσης, που οδηγεί και εξωθεί τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή».

Κόντρα για την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»

Τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ, που έκανε λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, προκάλεσαν οι καταγγελίες του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά ότι μετά από καθοδήγηση του υπουργείου Οικονομικών η ΦΑΕΕ Αθηνών διέγραψε το πρόστιμο 5,5 δισ. που είχε επιβληθεί στην εταιρία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή».

Ο κ. Κουσελάς κατέθεσε την απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών τον Απρίλιο του 2008 για διαγραφή του ποσού ύψους 5.319.068.458 ευρώ μαζί με το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο κρίνονται εμπρόθεσμες οι ασκηθείσες προσφυγές της συγκεκριμένης επιχείρησης.

«Φαίνεται καθαρά από τα έγγραφα ότι την απόφαση δεν την έλαβε μόνη της η ΦΑΕΕ Αθηνών, αλλά μετά την καθοδήγηση του υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να απαντηθεί γιατί, ενώ η ΦΑΕΕ Αθηνών θεώρησε εκπρόθεσμη την προσφυγή της ‘Ακρόπολις Χρηματιστηριακής’ και προχώρησε στη βεβαίωση προστίμων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και στην έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης, χρειαζόταν η παρέμβαση από το υπουργείο για να της πει ότι η προσφυγή δεν ήταν εκπρόθεσμη, αλλά εμπρόθεσμη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσελάς.

Πρόσθεσε ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωνε πως υπάρχει πρόβλημα με την είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού, καθώς η εταιρία είχε καταθέσει προσφυγή τον Νοέμβριο του 2007, το συμπεριέλαβαν στον προϋπολογισμό του 2008.

«Το πρόστιμο των 5,5 δισ. ευρώ είναι απαιτητό στο σύνολο του από το ελληνικό δημόσιο. Δεν έγινε καμία χαριστική ρύθμιση και δεν υπήρχε καμία διαγραφή. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με το συγκεκριμένο ζήτημα εξυπηρετώντας μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες» απάντησαν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Λέγκας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk