Τα ηφαίστεια δηλητηριάζουν τους ωκεανούς

Oι περιβαλλοντικές αλλαγές που προκάλεσαν την εξάλειψη της ζωής στους ωκεανούς ίσως να οφείλονται σε έναν κατακλυσμό ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Νature Geoscience». Σύμφωνα με τους ερευνητές, το οξυγόνο εξαφανίστηκε από το μεγαλύτερο τμήμα των θαλασσών πριν από σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια, σκοτώνοντας το ένα τρίτο της θαλάσσιας ζωής. Η αιτία γι΄ αυτό ίσως ήταν οι εκλύσεις θείου από ηφαίστεια. Οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν σήμερα μια παρόμοια απειλή εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας και της χρήσης λιπασμάτων.

Oι περιβαλλοντικές αλλαγές που προκάλεσαν την εξάλειψη της ζωής στους ωκεανούς ίσως να οφείλονται σε έναν κατακλυσμό ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Νature Geoscience».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το οξυγόνο εξαφανίστηκε από το μεγαλύτερο τμήμα των θαλασσών πριν από σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια, σκοτώνοντας το ένα τρίτο της θαλάσσιας ζωής. Η αιτία γι΄ αυτό ίσως ήταν οι εκλύσεις θείου από ηφαίστεια. Οι ωκεανοί αντιμετωπίζουν σήμερα μια παρόμοια απειλή εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας και της χρήσης λιπασμάτων. Οταν ένας καταιγισμός ηφαιστειακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου προκάλεσε εκρήξεις στη Γη, η θαλάσσια ζωή αναπτύχθηκε για ένα διάστημα, αλλά πήρε το οξυγόνο από τη θάλασσα, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη στην οποία δεν μπορούσαν να ζήσουν τα θαλάσσια όντα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι σε μεγάλες περιοχές των ωκεανών μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου, ενώ διευρύνονται οι νεκρές ζώνες από τα γεωργικά λιπάσματα που πέφτουν στο νερό.

Τα ηφαίστεια δημιούργησαν μια άνθηση της πολυσυνθετικής ζωής κοντά στην επιφάνεια του νερού. Καθώς το πλαγκτόν βυθιζόταν, προκαλούσε μια δευτερεύουσα ζώνη άνθησης μεταξύ των βακτηριδίων που βρίσκονταν από κάτω, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου στα μεγάλα βάθη. Καθώς τα βακτήρια δεν μπορούσαν να επιβιώσουν, εξαφανίστηκαν από τον βυθό, μαζί με το 27% όλων των θαλάσσιων ειδών. Αλλά το πλαγκτόν στην επιφάνεια πολλαπλασιάστηκε και τα απομεινάρια του άρχισαν να συσσωρεύονται στον βυθό, σε ποσότητες μεγαλύτερες του φυσιολογικού. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα ηφαίστεια εμπλούτισαν τους ωκεανούς παραμένει άγνωστος. Ως σήμερα ο βασικός ύποπτος ήταν το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, αλλάζοντας τον καιρό και ρίχνοντας περισσότερες θρεπτικές ουσίες στους ωκεανούς. Την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία αυξανόταν ενώ παράλληλα μειωνόταν η κυκλοφορία στους ωκεανούς, από την οποία συνήθως ανανεώνεται το οξυγόνο στα βαθιά.

Μια διαφορετική εξήγηση προκύπτει από τα στοιχεία για την αύξηση των επιπέδων θείου κατά τη διάρκεια των 500 εκατομμυρίων ετών πριν από το ανοξυγονικό γεγονός στους ωκεανούς, που συνέβη πριν από 94,5 εκατομμύρια χρόνια. Αν και τα θειώδη δεν αποτελούν βασικό θρεπτικό στοιχείο της θαλάσσιας ζωής, οι ερευνητές κάνουν λόγο για έναν νέο μηχανισμό μέσω του οποίου έγινε δυνατή η άνθηση των βακτηριδίων.

© Τhe Τimes 2010

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk