Ο οδοντιατρικός τροχός γίνεται… ζελέ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μπαίνει εντός ολίγου η πιο εφιαλτική εικόνα που μπορεί να καταγραφεί στο υποσυνείδητο ενός θύματος της τερηδόνας: ο τροχός του οδοντιάτρου. Δεν θα έχει πλέον καμία θέση στη διαδικασία των σφραγισμάτων και θα πάψει να «τρυπάει» το μυαλό των ασθενών που περιμένουν καρτερικά στις αίθουσες αναμονής, καθώς φτάνει στα αφτιά τους, μέσα από την κλειστή πόρτα, ο ήχος του υψηλόστροφου μηχανήματος. Το σκάλισμα με μηχανικά μέσα αντικαθίσταται με την ανώδυνη αφαίρεση του σάπιου μέρους του δοντιού αθόρυβα, με ένα διάλυμα με βάση το υδροχλωρικό οξύ που εγχέεται με σύριγγα και έχει μορφή πυκνόρρευστου υγρού ζελέ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μπαίνει εντός ολίγου η πιο εφιαλτική εικόνα που μπορεί να καταγραφεί στο υποσυνείδητο ενός θύματος της τερηδόνας: ο τροχός του οδοντιάτρου.

Δεν θα έχει πλέον καμία θέση στη διαδικασία των σφραγισμάτων και θα πάψει να «τρυπάει» το μυαλό των ασθενών που περιμένουν καρτερικά στις αίθουσες αναμονής, καθώς φτάνει στα αφτιά τους, μέσα από την κλειστή πόρτα, ο ήχος του υψηλόστροφου μηχανήματος.

Το σκάλισμα με μηχανικά μέσα αντικαθίσταται με την ανώδυνη αφαίρεση του σάπιου μέρους του δοντιού αθόρυβα, με ένα διάλυμα με βάση το υδροχλωρικό οξύ που εγχέεται με σύριγγα και έχει μορφή πυκνόρρευστου υγρού ζελέ.

Τα οξέα που περιέχονται στις τροφές και στα ποτά αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν τη φθορά και τις βλάβες στα δόντια· ακριβώς αυτή η διαβρωτική τους ιδιότητα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα όταν το ζητούμενο είναι η αφαίρεση τμημάτων του δοντιού που έχουν σαπίσει.

Ο τροχός μπορεί να καταστρέψει και υγιή τμήματα του δοντιού ενώ με τη σύριγγα Ιcον- έτσι ονομάστηκε η νέα εφεύρεση- η θεραπεία είναι πολύ πιο ακριβής αλλά και πιο αποτελεσματική, καθώς αφαιρείται μόνο το υλικό που έχει καταστραφεί. Και η εμπειρία είναι ελάχιστα τραυματική, όπως βεβαιώνουν οι κατασκευαστές.

Σε πρώτη φάση τοποθετείται ελαστικό κάλυμμα στο χαλασμένο δόντι προκειμένου να προστατευθούν τα γειτονικά υγιή. Στη συνέχεια με την ειδική σύριγγα 12 πόντων εγχέεται μικρή ποσότητα γέλης στην αποχρωματισμένη περιοχή του δοντιού όπου έχει εντοπιστεί η βλάβη.

Σ ε διάστημα ολίγων λεπτών το φάρμακο διαλύει το σμάλτο αποκαλύπτοντας το κοίλωμα που υπάρχει από πίσω. Το κοίλωμα καθαρίζεται με αιθανόλη και στεγνώνεται με θερμό αέρα.

Στην τελευταία φάση ο οδοντίατρος γεμίζει την κοιλότητα με ειδική ρητίνη ταχείας πήξεως, η οποία στερεοποιείται σε μερικά δευτερόλεπτα με το ειδικό μηχάνημα ακτινοβολίας το οποίο εκπέμπει γαλάζιες φωτεινές δέσμες υψηλής ενέργειας.

Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, που δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά της ώρας, το δόντι έχει αποκατασταθεί πλήρως και φαίνεται εντελώς υγιές σαν να μην το πείραξε ποτέ η τερηδόνα. Οι κατασκευαστές της μεθόδου Ιcον βεβαιώνουν ότι μικρά σαπίσματα του δοντιού μπορούν να αντιμετωπισθούν στο πρώτο στάδιο προτού εξελιχθούν σε σπηλαιώδη χάσματα τα οποία απαιτούν επώδυνες και δαπανηρές θεραπείες.

Τα σφραγίσματα δοντιών με τη νέα μέθοδο του οξέος προτείνονται από τη γερμανική εταιρεία DΜG Dental Ρroducts η οποία ανέπτυξε τη σχετική τεχνογνωσία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κιέλου και την Ιατρική Σχολή Σαριτέ του Βερολίνου. Ηδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ η διάδοσή της είναι ταχύτατη λόγω της αποτελεσματικότητάς της.

Ειδικά από τους γερμανούς οδοντίατρους η μέθοδος Ιcon έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό. Σε ψηφοφορία που διοργάνωσε η οδοντιατρική επιθεώρηση «DΖW», κέρδισε με μεγάλη διαφορά το Βραβείο Καινοτομίας 2009 στην κατηγορία «Υλικά και συσκευές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk