Πρώτοι στα όπλα, τελευταίοι στην έρευνα

Η πολλά υποσχόμενη κατώτατη εθνική σύνταξη, ένας μισθός της γενιάς των «700» ευρώ, τα ετήσια τροφεία ενός νηπιαγωγείου ή κάτι περισσότερο από το «διάσημο» κατά κεφαλήν κόστος των φαρμάκων: 550 ευρώ. Αυτό το ποσό, δηλαδή 551 ευρώ, αναλογούσε σε κάθε Ελληνα το 2008 για την άμυνα, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (ΕDΑ). Οπως επισημαίνεται, η χώρα μας κατέκτησε την προπερασμένη χρονιά την πρωτιά στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δαπάνησε για τις Ενοπλες Δυνάμεις της το 2,55% του ΑΕΠ, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη βρισκόταν στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ.

Η πολλά υποσχόμενη κατώτατη εθνική σύνταξη, ένας μισθός της γενιάς των «700» ευρώ, τα ετήσια τροφεία ενός νηπιαγωγείου ή κάτι περισσότερο από το «διάσημο» κατά κεφαλήν κόστος των φαρμάκων: 550 ευρώ. Αυτό το ποσό, δηλαδή 551 ευρώ, αναλογούσε σε κάθε Ελληνα το 2008 για την άμυνα, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας (ΕDΑ).

Οπως επισημαίνεται, η χώρα μας κατέκτησε την προπερασμένη χρονιά την πρωτιά στις αμυντικές δαπάνες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς δαπάνησε για τις Ενοπλες Δυνάμεις της το 2,55% του ΑΕΠ, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη βρισκόταν στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ.

Μάλιστα, όταν το κόστος της άμυνας προσμετρείταιστα έξοδα της γενικής κυβέρνησης, η Ελλάδα ανεβαίνει στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, καθώς οι δαπάνες για την άμυνα προσεγγίζουν το 5,67%.

Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, το ποσό ξεπέρασε το 2008 τα 6,1 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι η έβδομη μεγαλύτερη σε επίπεδο ΕΕ, ενώ σε σύγκριση με το 2007 το κόστος αυξήθηκε κατά 11% (6η μεγαλύτερη άνοδος).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% των δαπανών της χώρας μας κατευθύνεται προς την αγορά και την ανάπτυξη εξοπλισμού, ενώ για τη μισθοδοσία του προσωπικού δαπανάται το 43%, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και μία επίδοση που αποδεικνύει τους κακούς μισθούς των ελλήνων στρατιωτικών.

Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη χώρα μας από την «Α΄ Εθνική» των πλέον εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων χωρών και παραπέμπει σε πρώην Ανατολικές δημοκρατίες είναι οι δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία (περίπου 170.000 ευρώ), οι οποίες βρίσκονται στον «πάτο» της σχετικής λίστας- κάτω ακόμη και από την Ουγγαρία. Σε επίπεδο στρατιωτικού προσωπικού, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δηλώνει 133.775

στρατιωτικούς, και τοποθετείται λίγο πίσω από την πέμπτη Ισπανία (137.800) και αρκετά πιο κάτω από την τέταρτη στην κατάταξη Ιταλία (186.956).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk