Τόσο δύσκολη είναι η αλήθεια;

Πέρασε ήδη μία εβδομάδα από τότε που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σκληρότερα μέτρα στη φορολογία των Ελλήνων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, οι μόνοι που χαίρονται προς το παρόν είναι οι κερδοσκόποι, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν φθηνότερα για να πουλήσουν αργότερα ακριβότερα επιβαρύνοντας κι άλλο τους καταναλωτές. Αλλά αν ήταν μόνο στα καύσιμα η καθυστέρηση, χαλάλι.

Τόσο δύσκολη  είναι η αλήθεια; | tovima.gr

Πέρασε ήδη μία εβδομάδα από τότε που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σκληρότερα μέτρα στη φορολογία των Ελλήνων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, οι μόνοι που χαίρονται προς το παρόν είναι οι κερδοσκόποι, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν φθηνότερα για να πουλήσουν αργότερα ακριβότερα επιβαρύνοντας κι άλλο τους καταναλωτές. Αλλά αν ήταν μόνο στα καύσιμα η καθυστέρηση, χαλάλι. Εχουμε φτάσει στο σημείο εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση να μη γνωρίζουν πια αν μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν ήδη πληροφορηθεί πως ο μισθός τους παγώνει, δεν γνωρίζουν πόσο ακόμη θα επιβαρυνθούν από την περικοπή των επιδομάτων, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των αποδοχών τους. Οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώνουν και τι όφελος ή τι κόστος θα έχουν αν δεν προσαρμοστούν αμέσως στη νέα πραγματικότητα.

Κι όλα αυτά επειδή και αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί την κακή τακτική των προηγουμένων να προαναγγέλλει ρυθμίσεις, τις οποίες ανακοινώνει αρκετές ημέρες μετά.

Δεν θα μπορούσαν δηλαδή όλες αυτές οι συσκέψεις που γίνονται τώρα για να οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα, να έχουν προηγηθεί του «διαγγέλματος» του κ. Παπανδρέου, έτσι ώστε να μη δημιουργείται τώρα πανικός με τα διάφορα σενάρια που σπέρνουν υπουργοί και μυστικοσύμβουλοι;

Ποιοι συμβούλευσαν τον κ. Παπανδρέου ότι θα πρέπει πρώτα να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη, με μια επίδειξη αποφασιστικότητας, προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το Ασφαλιστικό και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

Εκείνοι που το έπραξαν δεν έχουν αντιληφθεί πως μεγαλύτερη σημασία από την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών και των αγορών έχει η εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών, που έχει αρχίσει να κλονίζεται από τις «θολές διακηρύξεις». Ετσι κι αλλιώς οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠαΣοΚ απέχουν πια πολύ από τις αποφάσεις, αλλά αυτό δεν δείχνει να ενοχλεί τους Ελληνες επειδή αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεν είναι βέβαιο όμως πως θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια κατανόηση αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να περιγράφει τα προβλήματα, χωρίς να αποσαφηνίζει αμέσως και το τι προτίθεται να πράξει. Γιατί το πρόβλημα της οικονομίας, αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα αντιμετωπιστεί. Ενώ το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα και τους πολιτικούς που δεν τους λένε την αλήθεια θα παραμείνει.

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk