Οι τράπεζες τα νέα θύματα της κρίσης των ομολόγων

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες ο τραπεζικός κλάδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το δύσκολο πρόγραμμα αναχρηματοδοτήσεων που έχουν να υλοποιήσουν τους επόμενους μήνες τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, σε ένα περιβάλλον υψηλών spreads. Λάδι στη φωτιά έριξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο ΧΑ φημολογία, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, περί αδυναμίας ελληνικών τραπεζών κατά τη χθεσινή ημέρα να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές. Οι πιέσεις ήταν τόσο έντονες που οδήγησαν τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών χαμηλότερα κατά 6,82% σε σχέση μετο κλείσιμό του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες ο τραπεζικός κλάδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το δύσκολο πρόγραμμα αναχρηματοδοτήσεων που έχουν να υλοποιήσουν τους επόμενους μήνες τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, σε ένα περιβάλλον υψηλών spreads. Λάδι στη φωτιά έριξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο ΧΑ φημολογία, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, περί αδυναμίας ελληνικών τραπεζών κατά τη χθεσινή ημέρα να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές. Οι πιέσεις ήταν τόσο έντονες που οδήγησαν τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών χαμηλότερα κατά 6,82% σε σχέση μετο κλείσιμό του στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η διατήρηση της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά σε επίπεδα που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην ενίσχυση του κόστους δανεισμού του κλάδου. Οπως τονίζουν οι τραπεζίτες, όταν το Δημόσιο προσφέρει τόσο υψηλές αποδόσεις, καθίσταται δύσκολη η αναχρηματοδότηση 20 και πλέον δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί από την ΕΚΤ τους προηγούμενους μήνες.

Χθες spreads και ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά, εξέλιξη ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για μια ενδεχόμενη γενικευμένη δημοσιονομική κρίση, λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζουν κατά κύριο λόγο η ελληνική, η ισπανική και η πορτογαλική και δευτερευόντως η ιταλική και ιρλανδική οικονομία. Οι φόβοι για τα προβλήματα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και οι επιπτώσεις τους στο κόστος άντλησης ρευστότητας για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εκφράστηκαν από τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο υποχώρησε σε επίπεδο γενικού δείκτη κατά 3,86%.

Από την άλλη, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχυόταν χθες αργά το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στις 360 μονάδες βάσης έναντι 350 μονάδων βάσης την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα νέα άνοδο κατέγραφε το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, με την τιμή του CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου να σημειώνει την υψηλότερη αύξηση (21,1 μονάδες βάσης) μεταξύ των αντίστοιχων κρατικών τίτλων της Δυτικής Ευρώπης, φτάνοντας τις 418 μονάδες βάσης.

Ακολούθησε το CDS του αντίστοιχου πορτογαλικού ομολόγου, το οποίο αυξήθηκε κατά 15,5 μονάδες στις 240 μονάδες βάσης, της Ιρλανδίας με άνοδο 9 μονάδων στις 171 μονάδες και της Ισπανίας με ενίσχυση 8 μονάδων στις 169 μονάδες. Στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το ιταλικό CDS, το οποίο τιμολογείται στις 157 μονάδες. Στο ενδεχόμενο μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος στην υπόλοιπη Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κ. Μarc Ladreit de Lacharriere μιλώντας σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η δημοσιοποίηση σεναρίων σχετικά με την τύχη της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους και τράπεζες. Σε χθεσινή της έκθεση η ΒΝΡ Ρaribas θεωρεί ως πιο πιθανή εξέλιξη τη διάσωση της Ελλάδας από την ΕΕ με παράλληλη προσαρμογή της δημοσιονομικής της κατάστασης. Λιγότερες πιθανότητες έχει, σύμφωνα με την τράπεζα, η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει με επιτυχία τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Αν αυτό συμβεί, τότε το spread των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί. Τέλος, τα δύο λιγότερο πιθανά σενάρια που αναφέρει η ΒΝΡ αφορούν την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας υπό την εποπτεία της ΕΕ και τη χρεοκοπία της χώρας με ταυτόχρονη έξοδό της από την ευρωζώνη. Χαρακτηριστική της εικόνας που έχουν στο εξωτερικό για την οικονομία είναι και η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία θεωρεί πιθανή την εξέλιξη η ΕΕ να στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας το 2010, χωρίς να αποκλείει μια τέτοια κίνηση πριν από τον Απρίλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χορηγηθεί στη χώρα μας δάνειο από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, βάσει του άρθρου 122, το οποίο αφορά την παροχή βοήθειας σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Εξάλλου οι αναλυτές της τράπεζας δεν αποκλείουν ούτε την ανάμειξη του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk