Εντείνεται η κερδοσκοπία στο ευρώ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Το ευρώ, εγκλωβισμένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge funds και των άλλων θεσμικών και μεγαλοϊδιωτικών κεφαλαίων, βυθίζεται ολοένα χαμηλότερα έναντι του δολαρίου και των άλλων αντίπαλων νομισμάτων. Ολα αυτά τα επενδυτικά κοράκια ποντάρουν στο ενδεχόμενο να μην επιβιώσει το ευρώ αν αφεθεί να πτωχεύσουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, και κυρίως η Ελλάδα, εξαιτίας των επαχθών χρεών και των τεράστιων δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Ενδεικτικά της σοβαρής αυτής κατάστασης είναι τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι τα στοιχήματα που παίζονται πλέον κατά του ευρώ έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του.

Το ευρώ, εγκλωβισμένο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge funds και των άλλων θεσμικών και μεγαλοϊδιωτικών κεφαλαίων, βυθίζεται ολοένα χαμηλότερα έναντι του δολαρίου και των άλλων αντίπαλων νομισμάτων. Ολα αυτά τα επενδυτικά κοράκια ποντάρουν στο ενδεχόμενο να μην επιβιώσει το ευρώ αν αφεθεί να πτωχεύσουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, και κυρίως η Ελλάδα, εξαιτίας των επαχθών χρεών και των τεράστιων δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Ενδεικτικά της σοβαρής αυτής κατάστασης είναι τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι τα στοιχήματα που παίζονται πλέον κατά του ευρώ έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την προθεσμιακή αγορά του Σικάγου, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για τη δραστηριότητα των hedge funds, τα στοιχήματα κατά του ευρώ εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε. Ειδικότερα, τα συμβόλαια με θέσεις που παίζουν υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξήθηκαν από τα 39.500 συμβόλαια στα 43.700 συμβόλαια και ήταν συνολικής αξίας 7,6 δισ. δολαρίων. Τα επίπεδα αυτά είναι πολύ υψηλότερα και από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν τα κεφάλαια πανικόβλητα από τη χρεοκοκοπία της Lehman Βrothers εγκατέλειπαν όλες τις αξίες για να μπουν στην ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και του δολαρίου.

Οι επενδυτές ωστόσο αναμένοντας την έκτακτη συνάντηση των πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου και θα συζητηθεί η οικονομική στρατηγική την οποία πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνα κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται το ευρώ οι αγορές ομολόγων, αλλά και χρηματιστήρια, ήταν προσεκτικοί στις κινήσεις τους όσον αφορά τα νομίσματα.

Η χθεσινή διακύμανση του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν ήπια. Το κοινό νόμισμα αφού υποχώρησε στα 1,3622 δολάρια στη συνέχεια ανέκαμψε και κυμαινόταν γύρω στα 1,3680 δολάρια, στα οποία ήταν την περασμένη Παρασκευή. Ανέκαμψαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης από τις χθεσινές πρωινές ζημιές τους και έκλεισαν με άνοδο. Τα τρία μεγαλύτερα, του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης και του Παρισιού, ανέβηκαν 0,62%, 0,93% και 1,22%. Επίσης η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έκλεισαν με κέρδη 1,02% και 1,20%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Αθήνα βούτηξε και πάλι χάνοντας 3,86% της αξίας της χθες.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ θα είναι να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να επιλύσει την τρέχουσα κρίση που έχει ξεσπάσει στις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης και η οποία δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πάντως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προσπάθησε να ηρεμήσει τους επενδυτές δηλώνοντας προς τους δημοσιογράφους οι οποίοι κάλυπταν τη συνάντηση του ομίλου των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Καναδά ότι έχει εμπιστοσύνη πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τους σκληρούς στόχους λιτότητας που έχει ανακοινώσει. «Αναμένουμε και έχουμε εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να επιτύχει στους στόχους της»

δήλωσε ο κ. Τρισέ.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι θα πρέπει εδώ και τώρα οι Ευρωπαίοι να κόψουν τα χέρια όσων θησαυρίζουν, όπως τα hedge funds και άλλοι θεσμικοί και ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές και όχι μόνο ο Αμερικανός Τζον Πόλσον. Με άλλα λόγια δηλαδή οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει κατηγορηματικά να διαβεβαιώσουν ότι αποκλείεται οι χώρες με άρρωστες οικονομίες, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, να αφεθούν να πτωχεύσουν (default). Μόνο έτσι θα τρομάξουν όλοι αυτοί οι οποίοι κάνουν το πλέον κερδοφόρο παιχνίδι της τρέχουσας περιόδου, ποντάροντας εκ του ασφαλούς, στην πτώση του ευρώ (selling short). Είναι όλα αυτά τα επενδυτικά κοράκια τα οποία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008 πόνταραν κατά των τραπεζικών μετοχών, οδηγώντας στο χείλος του γκρεμού το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και βυθίζοντας τον κόσμο στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών.

Να θυμίσουμε ότι το hedge fund του κ. Πόλσον μεταξύ του 2007 και των αρχών του 2009 είχε κερδίσει 20 δισ. δολάρια διότι «έπιασε» ότι θα γινόταν κραχ στην πανίσχυρη τότε αμερικανική αγορά κατοικίας με συνέπεια τον μηδενισμό της αξίας των subprime στεγαστικών δανείων και πόνταρε στην κατάρρευση των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φυσικά των μετοχών τους. Διότι το selling short είναι η πρακτική πώλησης αξιών τις οποίες δεν κατέχουν οι επενδυτές με την προσδοκία ότι θα τις αγοράσουν φθηνότερα. Και βεβαίως είναι ο πλέον επιτυχής τρόπος για τους γνώστες να κερδίζουν τεράστια ποσά ποντάροντας στην πτώση της τιμής μιας αξίας.

Αλλωστε η ολοένα αυξανόμενη αμφισβήτηση από τις αγορές ως προς την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τα εφιαλτικά δημοσιονομικά της ελλείμματα σε περίοδο οικονομικής κρίσης αντικατοπτρίστηκε και στο άλμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Το συνεχές άγριο ξεπούλημα των κρατικών τίτλων βυθίζοντας τις τιμές τους έχει εκτινάξει την απόδοσή τους- οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές τους- σε επικίνδυνα για την ελληνική οικονομία επίπεδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk