Με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις

Να στηρίξει η ΕΕ την Ελλάδα ζητά ο Αλμούνια

Οι Βρυξέλλες πρέπει να παράσχουν στήριξη στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις από την Αθήνα, λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, εν όψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη. Σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν φτάσει οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές.

Οι Βρυξέλλες πρέπει να παράσχουν στήριξη στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις από την Αθήνα, τόνισε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια, εν όψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

Παράλληλα, σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν φτάσει οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την πηγή, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, αλλά το πιθανότερο είναι να δοθεί στην Ελλάδα «διμερής βοήθεια».

Νωρίτερα, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να πουν στην Ελλάδα την Πέμπτη ότι θα έχει την στήριξη της Ένωσης με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά της σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που καταβάλουν».

Ο Ισπανός Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία των δεσμέυσεων της Αθήνας, τονίζοντας σύμφωνα με το Reuters ότι σε άλλη περίπτωση η ευρωπαϊκή στήριξη «απλά θα δημιουργούσε βάση για νέες ανισορροπίες και κρίσεις».

Ο κ. Αλμούνια προειδοποίησε ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα αποτελούν κοινό πρόβλημα της Ευρωζώνης εξαιτίας του «σοβαρού κινδύνου μετάδοσης» και σε άλλες χώρες, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία βλέπουν και τα spread των δικών τους ομολόγων να ανεβάινουν.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η Αθήνα και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο Χ.Αλμούνια επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πλήρως το πρόγραμμα περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης βλέποντας όμως το «ρίσκο» η ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο ή τα φορολογικά έσοδα χαμηλότερα.

Για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, «η Ελλάδα πρέπει να περάσει ένα φιλόδοξο πακέτω δοκμικών μεταρρυθμίσεων και στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας της» κατέληξε ο κ. Αλμούνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk