«Συνταγματικό το νομοσχέδιο»

Εγκρίνει ο Αρειος Πάγος την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Όλες οι δικαστικές ενώσεις και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, πλην της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τάσσονται υπέρ των ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Εγκρίνει ο Αρειος Πάγος την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης | tovima.gr

Όλες οι δικαστικές ενώσεις και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, πλην της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τάσσονται υπέρ των ρυθμίσεων του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η επιλογή των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων θα γίνεται μέσω της Βουλής, δηλαδή θα εκφέρει γνώμη η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τους υποψηφίους που θα καλύψουν τις κενές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και πάλι τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (46 δικαστές) έκρινε συνταγματικό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Παράλληλα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισοψήφισε (23-23) για το θέμα της υποχρεωτικής ακρόασης των κρινομένων υποψηφίων από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ως προς το αυτοδιοίκητο, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε, (19 δικαστές τάχθηκαν υπέρ και 22 κατά) ότι η εκλογή του διευθύνοντα (προϊσταμένου) δικαστηρίου πρέπει να γίνεται από την Ολομέλεια του επόμενου βαθμού, δηλαδή ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου θα εκλέγεται από την Ολομέλεια των Εφετών.

Επίσης, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην σημερινή συνεδρίασή της τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων κρίνοντας συνταγματικό το θεσμό αυτό.

Ακόμα, η Ολομέλεια του ΣτΕ πρότεινε να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το κώλυμα εκλογής που προβλέπεται, εφόσον οι υποψήφιοι προς εκλογή δικαστές δεν έχουν ευδόκιμη θητεία.

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι έτσι θα επιτευχθούν οι στόχοι της επιλογής της ηγεσίας ώστε να εκλέγονται οι άξιοι και ικανοί με διακομματική συναίνεση. Ακόμη, αναφέρει η Ένωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου με ασφαλιστικές όμως δικλείδες.

Εξάλλου, η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε αποφανθεί ότι είναι συνταγματική η ρύθμιση που προβλέπει ότι η Βουλή θα γνωμοδοτεί για τα πρόσωπα που προεπιλέγονται για τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τέλος, υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk