Συνέδριο του ΣΒΒΕ

«Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας καταδικάζει σε υψηλό χρέος», λένε οι επιχειρηματίες

«Όλη η αγορά θα επωφεληθεί» από τα μέτρα ρευστότητας και τις θεσμικές αλλαγές, δήλωσε από το συνέδριο του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Οικονομίας, ενώ οι επιχειρηματίες υπογράμμισαν ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικότερο του δημόσιου χρέους. Με απρόοπτα το συνέδριο μετά την «εισβολή» νεαρών με πανό.

«Όλη η αγορά θα επωφεληθεί» από τα μέτρα ρευστότητας και τις θεσμικές αλλαγές, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από το συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας ότι θα στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε σχέση με τον κύκλο επαφών στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς φορείς, η υπουργός σημείωσε ότι συζήτησε για «τη σύνταξη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κ. Μακεδονίας» και για τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, που προγραμματίζει το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη και ιδίως στη δυτική. Η υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η υπέρβαση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα για το υπουργείο.

Κληθείσα επίσης να σχολιάσει την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου, η κα Κατσέλη επεσήμανε ότι πρόκειται για απόφαση των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων κι όχι ενός κράτους-έλους. «Ο πρωθυπουργός το είχε προτείνει. Θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το έχει προωθήσει», κατέληξε.

Μιλώντας νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικότερο από το δημόσιο χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη κι αν οι δανειστές μας αποφάσιζαν να διαγράψουν το χρέος σε 20 χρόνια θα συσσωρεύαμε και πάλι χρέος ισόποσο του ΑΕΠ».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι μεν επιχειρηματίες πρέπει να «συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη προέρχεται από την καινοτομία κι όχι από επιδοτήσεις και κρατικοδίατες δραστηριότητες, οι δε εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι οι συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας απαιτούν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με ταυτόχρονη ασφάλεια των εργαζομένων, βάσει παραδείγματος χάριν του σκανδιναβικού προτύπου. Στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία αντίστοιχου μοντέλου στην Ελλάδα κι όχι η στείρα αντιπαράθεση με αποτέλεσμα λουκέτα κι ανεργία» συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την πολιτεία να μεριμνήσει για ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, σταθερό/αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, διαφάνεια, μείωση γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ είναι αντίθετος σε νομοθετικές παρεμβάσεις, που στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς, όπως οι πρόσφατες για την προστασία των δανειοληπτών, ενώ αντιτίθεται και στις επιδοτήσεις-κρατικές ενισχύσεις, καθώς «για παράδειγμα, η ΕΓΝΑΤΙΑ οδός θα φέρει πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Β.Ελλάδα από τις επιδοτήσεις, που κατέληξαν στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της τελευταίας 40ετίας».

Απρόοπτα στο Συνέδριο

Λίγο μετά την έναρξη του συνεδρίου, οι εργασίες του διακόπηκαν για λίγο όταν ομάδα νεαρών εισέβαλε στην αίθουσα και έριξε αμπούλες.

Φορώντας κουκούλες, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι εργατοώρες με αίμα είναι βαμμένες, καιρός να δούμε τις τράπεζες καμένες» και «Αλήτες, λέρες εργατοπατέρες», οι αντιεξουσιαστές μπήκαν στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, αλλά αποχώρησαν πέντε λεπτά αργότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk