Δύσκολες ώρες στην Ιβηρική

Ούτε βήμα πίσω στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από την κυβέρνηση Θαπατέρο

Εμμένει η κυβέρνηση Θαπατέρο στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με κύρια αιχμή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα μέτρα για την έξοδο από την κρίση. Κύριο επιχείρημα: η επίθεση των κερδοσκόπων στην Ισπανία είναι επίθεση στο ευρώ.

Εμμένει η κυβέρνηση Θαπατέρο στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με κύρια αιχμή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Βάσει της πρότασης, το όριο ηλικίας θα αυξηθεί σταδιακά στα 67 έτη μέχρι το 2025: Από το 2013, το όριο συνταξιοδότησης θα είναι τα 65 έτη + δύο μήνες, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2025 να φτάσει το 67ο έτος.

Παράλληλα η κυβέρνηση μελετά την καθιέρωση κινήτρων ώστε οι επιχειρήσεις να προσφέρουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, αλλά και υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις μερικής απασχόλησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα El Mundo, o υπουργός Εργασίας της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι «είτε υπάρξουν κινητοποιήσεις είτε όχι, θα προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση».

Ο ίδιος έκρουσε ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου για το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, λέγοντας ότι αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, το σύστημα θα βρεθεί σε αδιέξοδο το 2030.

Σχετικά με τον «εφιάλτη», όπως και ο ίδιος είπε, της ανεργίας ο Θελεστίνο Κορμπάτσο είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης.

Πάντως, τα σχέδια του πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από τα φιλικά προς την κυβέρνηση συνδικάτα.

Ήδη, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, για πρώτη φορά από το 2004, ενώ οι μισοί Ισπανοί -σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Mundo, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της προκήρυξης γενικής απεργίας κατά της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Επιπλέον, μόνο το 9,3% των ερωτηθέντων στηρίζει τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση, αν και μόλις το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα χειριζόταν με καλύτερο τρόπο την οικονομία.

Παράλληλα, η υπουργός Ανάπτυξης της Ισπανίας ξεκινά επαφές σε χώρες της ΕΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τα μέτρα για την έξοδο της Ισπανίας από την κρίση.

Η Έλενα Σαλγάδο έκανε λόγο για επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ισπανίας, η οποία είναι επίθεση κατά του ευρώ. Η ίδια θα βρεθεί στο Λονδίνο, ενώ ο γγ του υπουργείου Οικονομίας έχει προγραμματίσει συνεντεύξεις με τους Financial Times, προκειμένου να τους αναλύσει τα σχέδια της κυβέρνησης Θαπατέρο για έξοδο από την κρίση.

Η Ισπανία, αντίθετα με τις «ατμομηχανές» της Ευρωζώνης Γερμανία και Γαλλία, παραμένει σε τροχιά ύφεσης, με το ΑΕΠ της να συνεχίζει να συρρικνώνεται το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και τη μεταβολή για ολόκληρο το έτος να εκτιμάται σε -3,6%.

Το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μαδρίτης, ακολουθεί την «υπερθέρμανση» μέχρι το 2007 των ισπανικών κατασκευών και την κατάρρευση της κατανάλωσης που τροφοδοτούσαν τα δάνεια που είχαν αρχικά οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη.

Το έλλειμμα της Μαδρίτης οφείλεται κυρίως στην ένεση δισεκατομμυρίων ευρώ σε προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας και τα όλο και περισσότερα επιδόματα ανεργίας. Το ποσοστό των άνεργων Ισπανών έφτασε το 18,8% το τέταρτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk