Οι αποφάσεις της 12ης Συνόδου

Την αναγνώριση των 5ετών πτυχίων ως Master ζητούν οι πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών

Τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη 12η Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών γνωστοποίησαν τη Δευτέρα οι πανεπιστημιακοί. Μεταξύ άλλων, καλούν την Πολιτεία να αναγνωρίσει τα πτυχία 5ετών σπουδών ως Master, ενώ ζητούν να μην υπάρξουν περικοπές στο μισθολόγιό τους.

Την αναγνώριση των 5ετών πτυχίων ως Master ζητούν οι πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών | tovima.gr

Τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη 12η Σύνοδο Πρυτάνεων Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών γνωστοποίησαν τη Δευτέρα οι πανεπιστημιακοί.

Μεταξύ άλλω αναφέρουν ότι τα ελληνικά Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια, ως κατά νόμον αρμόδια, πιστοποιούν ως επιπέδου Master τα διπλώματα 5ετών σπουδών των Μηχανικών και κατ’επέκταση των Διπλωματούχων Γεωπόνων.

Καλούν την Πολιτεία να αναγνωρίσει το επίπεδο αυτό και διά νόμου και με την κατάταξη τους στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν επίσης την εκτίμηση ότι κάθε αποσπασματική ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως τα ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ ή των αποφοίτων κολλεγίων, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

«Η κατάταξη στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων των διπλωματούχων Μηχανικών και Γεωπόνων στο 7ο επίπεδο, των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων στο 6ο, των πτυχιούχων ΤΕΙ στο 5ο, και στο 3ο ή 4ο των αποφοίτων Κολλεγίων βάσει αξιολόγησης, με ανάλογη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης, αποτελούν στοιχειώδη προϋπόθεση προς τούτο» τονίζουν.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αμέσως μετά τη σύσκεψη τους, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Κώστας Μουντζούρης, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Νίκος Μουσιόπουλος, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, επανέλαβαν ότι η μη κατάταξη των Πολυτεχνικών σπουδών σε επίπεδο «μάστερ» είναι αδικία.

Αναφερόμενοι στα Κολλέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών τόνισαν ότι «θα πρέπει να καταταγούν σε επίπεδα 3 και 4 του εθνικού πλαισίου προσόντων, ενώ αντιτίθενται με τους ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις εξίσωσης των σπουδών των κολεγίων με αυτές των Πανεπιστημίων.

Σχετικά με το θέμα των περικοπών του μισθολογίου τους, οι πανεπιστημιακοί υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να κοπούν τα επιδόματά τους, ενω αναφέρθηκαν και στο θέμα της προστασίας του ακαδημαϊκού ασύλου, με αφορμή το κλητήριο θέσπισμα, που ανακοίνωσαν ότι εστάλη στο Πολυτεχνείο για τη λειτουργία του ιστοτοπου indymedia.

Όπως είπαν, στις 15 Απριλίου εκδικάζονται για παράβαση καθήκοντος, για δόλο κλπ. Τη στιγμή που υπάρχουν «αποφάσεις επτά φοιτητικών συλλόγων, που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εν λόγω ιστότοπου, ως τόπου της διακίνησης των ιδεών που είναι στα πλαίσια των καθηκόντων των πανεπιστημιακών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk