«Σιωπή» από την Τιμοσένκο

Πολιτική επιστροφή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην εξουσία της Ουκρανίας

Πέντε χρόνια μετά την πολιτική συντριβή του από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς επιστρέφει στην προεδρία της Ουκρανίας, επικρατώντας στις εκλογές που χαιρετίζονται ως διαφανείς και τίμιες από τον ΟΑΣΕ. Απέναντι στις πιέσεις να αποδεχθεί την ήττα η Γιούλια Τιμοσένκο επιλέγει προς το παρόν τη σιωπή…

Πέντε χρόνια μετά την πολιτική συντριβή του από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» ο προσκείμενος στη Μόσχα Βίκτορ Γιανούκοβιτς επιστρέφει στην προεδρία της Ουκρανίας επικρατώντας στις εκλογές που χαιρετίζονται ως διαφανείς και τίμιες από τον ΟΑΣΕ. Απέναντι στις πιέσεις να αποδεχθεί την ήττα η Γιούλια Τιμοσένκο επιλέγει προς το παρόν τη σιωπή…

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (ποσοστό 98,4%) ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό 48,66% έναντι 45,75% της Γιούλια Τιμοσένκο. Περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι, ποσοστό 4,38%, καταψήφισαν και τους υποψηφίους, δικαίωμα το οποίο τους δίνει ο ουκρανικός εκλογικός νόμος.

Τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δείχνουν ότι η Γιούλια Τιμοσένκο δεν μπορεί πλέον να ξεπεράσει σε ψήφους τον Γιανούκοβιτς.

Ωστόσο, η Ουκρανή πρωθυπουργός δεν αναγνωρίζει την ήττα της παρόλο που η εκτίμηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) περί «εντυπωσιακής επίδειξης» δημοκρατίας στις κάλπες ισοδυναμεί με κάλεσμα προς την Τιμοσένκο να παραδεχθεί πως η μάχη τελείωσε.

Και παρόλο που αναμένεται ευρέως να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η Ουκρανή πρωθυπουργός παρέμεινε ασυνήθιστα σιωπηλή τη Δευτέρα, αναβάλλοντας για την Τρίτη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Σχεδόν 600.000 ψήφοι χωρίζουν τα δύο «στρατόπεδα» και η πρόκληση για την Τιμοσένκο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα είναι μεγάλη, εκτιμούν αναλυτές…

Συνεργάτες της Ουκρανής πρωθυπουργού υποστήριξαν πως υπήρξαν πολυάριθμες παρατυπίες στον επαναληπτικό γύρο, ενώ η ίδια είχε προκαταβολικά απειλήσει να προσφύγει στα δικαστήρια ή να κατεβάσει στο δρόμο τους υποστηρικτές της εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι διαπράχθηκε νοθεία. Ωστόσο, τέτοια εικόνα δεν προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΟΑΣΕ.

Αντίθετα, οι διεθνείς παρατηρητές υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη χαιρέτισαν τις εκλογές ως «διαφανείς και αξιόπιστες», αναφέροντας σε ανακοίνωση πως «έχει έλθει η στιγμή για τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά και εποικοδομητικά».

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον δήλωσε ότι η Ένωση «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο» της Ουκρανίας και παραμένει αποφασισμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων με τη χώρα και στην υποστήριξη της εκτέλεσης του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος.

Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική εκτίμηση του ΟΑΣΕ ως προς τη διεξαγωγή των εκλογών και χαιρέτισε την γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα που επικράτησε στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. «Αυτό δείχνει ότι η ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ουκρανία είναι σημαντική» επισημαίνει η Κάθριν Αστον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk