Οι σύγχρονες συσκευές στοιχίζουν στην Ελλάδα 300%-500% περισσότερο απ΄ ό,τι στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης

«Χρυσοί» τομογράφοι, πανάκριβες εξετάσεις

Την αρνητική πρωτιά διεκδικεί η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στις πιο ακριβοπληρωμένες ιατρικές εξετάσεις. Το κακό ξεκινά από την υπερτιμολόγηση νέων ιατρικών συσκευών, οι οποίες- όπως έχει επισημάνει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics κ. Ηλ.Μόσιαλος – στοιχίζουν στην Ελλάδα 300%-500% περισσότερο από ό,τι στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το κόστος των εξετάσεων, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές των μηχανημάτων, παραμένει υψηλό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν έχει «ξεπεραστεί» το μηχάνημα.

Την αρνητική πρωτιά διεκδικεί η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στις πιο ακριβοπληρωμένες ιατρικές εξετάσεις. Το κακό ξεκινά από την υπερτιμολόγηση νέων ιατρικών συσκευών, οι οποίες- όπως έχει επισημάνει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics κ. Ηλ.Μόσιαλος – στοιχίζουν στην Ελλάδα 300%-500% περισσότερο από ό,τι στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το κόστος των εξετάσεων, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές των μηχανημάτων, παραμένει υψηλό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν έχει «ξεπεραστεί» το μηχάνημα. Και αυτό συμβαίνει διότι οι τιμές των εξετάσεων πρέπει να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα, η οποία μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες ως τρία χρόνια. Παρ΄ ότι με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν τα δεδομένα γύρω από μια ιατρική πράξη, εν τούτοις η τιμή η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι η αρχική (η υψηλή τιμή), με αποτέλεσμα να την ακριβοπληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία… τζάμπα και βερεσέ. Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου εφαρμόζονται διαφορετικές διαδικασίες κοστολόγησης, η τιμή της εξέτασης πέφτει όσο «παλιώνει» το μηχάνημα.

Η αναπροσαρμογή
«Στην Ελλάδα δεναναπροσαρμόζονται οι τιμές των εξετάσεων διότι δεν υπάρχει η σχετική διαδικασία. Σε άλλες χώρες δεν δημοσιεύονται οι τιμές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακολουθούν άλλες διαδικασίες. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση των τιμών μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών και των νοσοκομείων» εξηγεί ο κ. Β. Μπαρδής, ειδικός επί των Οικονομικών της Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Κοστολόγησης στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ως το 2003.

Σε ό,τι αφορά μια εξέταση με ένα σύγχρονο μηχάνημα για τον εντοπισμό του καρκίνου σε διάφορα στάδια της νόσου, η τιμή το 2006 στην Αγγλία ήταν 1.500 ευρώ (με το φάρμακο), στην Ιταλία 1.000 ευρώ (χωρίς το φάρμακο) και στην Ελλάδα 900 ευρώ (συν 600 ευρώ το φάρμακο). Σήμερα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η τιμή έχει πέσει κάτω από τα 1.000 ευρώ, αλλά στην Ελλάδα παραμένει ίδια. «Η τιμή της συγκεκριμένης εξέτασης στην Ελλάδα παραμένει υψηλή εξαιτίας της υψηλής τιμής του φαρμάκου, που είναι όμως δικαιολογημένη, διότι οι μονάδες παραγωγής είναι σχεδιασμένες να καλύπτουν περίπου δέκα μηχανήματα η καθεμία, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο τέσσερα.Οταν διπλασιαστούν τα μηχανήματα, τότε αναμένεται να πέσει και η τιμή» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθυντής του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Ι. Δατσέρης. Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει για την ακτινοθεραπεία εγκεφάλου με άλλο μηχάνημα υψηλής ιατρικής τεχνολογίας. Από το 2004 ως σήμερα η τιμή παραμένει στα 9.450 ευρώ, τη στιγμή που στη Σουηδία το κόστος κυμαίνεται από 3.500 ως 4.000 ευρώ.

Τα πρωτόκολλα
Ενα άλλο θέμα το οποίο θίγει ο κ. Μπαρδής είναι η μη εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην Ελλάδα. «Σε άλλες χώρες εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσουν απαραιτήτως μια πανάκριβη θεραπεία ασθενείς οι οποίοι καλύπτονται το ίδιο αποτελεσματικά από φθηνότερες μεθόδους» εξηγεί ο κ. Μπαρδής. Επίσης αναφέρει ότι οι επικεφαλής της υγειονομικής μονάδας στην οποία χορηγείται άδεια λειτουργίας ενός ιατρικού μηχανήματος πρέπει να δίνουν στοιχεία στο κράτος- στην αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΣΥ- σε ετήσια βάση, προκειμένου να ελέγχεται ακόμη και ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη θεραπεία. «Η χρήση των μηχανημάτων πρέπει να εξετάζεται κάθε χρόνο και να αναπροσαρμόζονται οι τιμές» σημειώνει. Για να αναπροσαρμόζεται όμως τακτικά η τιμή μιας εξέτασηςπροσθέτει-, πρέπει να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση σε συγκεκριμένο φορέα και να μην περιμένουμε ένα ή ακόμη και τρία χρόνια ώσπου να δημοσιευθεί η τιμή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk