Ράσα, κηρύγματα και διαβατήρια

Θα αποδοθούν «τα του Ραγκούση τω Ραγκούση». Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι δουλειά των πολιτικών. Ο νόμος «δεν προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου». Τούτη είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας, η οποία διακριτικά εγκαλεί τους ιεράρχες που ανακατεύονται στα σχέδια της κυβέρνησης. Η πολιτεία αποφασίζει σε ποιον θα δώσει διαβατήριο και ο παπάς σε ποιον θα χορηγήσει τη Χάρη του Θεού διά του Βαπτίσματος. Να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση ουδετερότητας και αδιαφορίας για τους αλλοδαπούς; Κάθε άλλο, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμπληρώνει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη γλώσσα ούτε για την καταγωγή των πιστών.

Ράσα, κηρύγματα και διαβατήρια | tovima.gr

Θα αποδοθούν «τα του Ραγκούση τω Ραγκούση». Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι δουλειά των πολιτικών. Ο νόμος «δεν προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου». Τούτη είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας, η οποία διακριτικά εγκαλεί τους ιεράρχες που ανακατεύονται στα σχέδια της κυβέρνησης. Η πολιτεία αποφασίζει σε ποιον θα δώσει διαβατήριο και ο παπάς σε ποιον θα χορηγήσει τη Χάρη του Θεού διά του Βαπτίσματος. Να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια ανακοίνωση ουδετερότητας και αδιαφορίας για τους αλλοδαπούς; Κάθε άλλο, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμπληρώνει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη γλώσσα ούτε για την καταγωγή των πιστών. Οσοι εντάσσονται στους κόλπους της αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Η καθησυχαστική ανακοίνωση προδίδει ανησυχία. Ως εάν να γίνεται αντιληπτό ότι η εικόνα της Εκκλησίας πλήττεται από μια μειονότητα που κλωσά το αβγό του φιδιού. Είναι λίγοι οι μητροπολίτες που καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία- μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και δεν έχουν καν το πάνω χέρι. Είναι λίγοι, αλλά κινούνται φασαριόζικα και μιντιακά. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μοιάζει να απευθύνεται προς τους μητροπολίτες που αρπάζουν τα μικρόφωνα και χτυπούν τα πληκτρολόγια για να μιλήσουν υποτιμητικά κατά των μεταναστών, συνυπογράφο- ντες μια μάλλον ακροδεξιά πολιτική.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν συνηθίζει ούτε τα πολλά λόγια ούτε τις περιττές δημόσιες εμφανίσεις. Επέλεξε όμως να υποδεχθεί προχθές τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Ομόνοια για να μοιράσουν μαζί το συσσίτιο σε 1.600 καταφρονεμένους. Στην ουρά στάθηκαν και μαύροι και μουσουλμάνοι και απ΄ όλα. Κατόπιν εστάλη μήνυμα, ότι το κοινωνικό έργο γίνεται «αδιακρίτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής». Είναι αμφίβολο αν το μήνυμα έφτασε στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος είναι σαφής. «Θα μαυρίσει ο τόπος» αν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια. «Θα γεμίσουμε την Αττική γύρω από τον Παρθενώνα με τζαμιά,Κύριε ελέησον». Από κοντά και ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Το γεγονός ότι στην συντριπτική πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι με προβληματίζει ενώ αν επρόκειτο για οπαδούς άλλου θρησκεύματος ή και για δηλωμένους άθεους δεν θα ανησυχούσα ιδιαιτέρως». Από τον Πειραιά ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ζητεί δημοψήφισμα.

Ανάλογες ανησυχίες, πάντως, έχουν εκφραστεί και στην Ευρώπη. Η Γαλλία έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί τη δημοκρατία απαγορεύοντας την μπούρκα. Στην προσφάτως εξισλαμισμένη Σομαλία οι γυναίκες εξευτελίζονται και δολοφονούνται καθημερινά. Στο Πακιστάν οι Ταλιμπάν ισοπέδωσαν πριν από λίγες ημέρες ένα σχολείο θηλέων. Ο κ. Ανθιμος βάζει και άλλες παραμέτρους, λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί η αντοχή του συστήματος Υγείας και η πιθανότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών προτού ανοίξουν οι πύλες εισόδου της χώρας. Ας ξεχάσουμε τις κατά καιρούς δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες όποιος έχει προγαμιαίες σχέσεις είναι πόρνος και άλλες τέτοιες εξίσου γλαφυρές. Οι παράμετροι που θέτει στο νομοσχέδιο είναι σημαντικές. Αραγε είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων του να βάζει τέτοιες παραμέτρους; Μάλλον, όχι.

Ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνουν οι συντηρητικοί μητροπολίτες μοιάζει με κατάλοιπο άλλων εποχών. Πολιτικολογούν, δεν κάνουν κήρυγμα. Πιθανότατα να ξεφεύγουν και από το περιεχόμενο της διδασκαλίας τους (η καθαρότητα του γένους μάλλον είναι ξένη προς τις αρχές του χριστιανισμού – εκείνοι όμως ξέρουν καλύτερα). Είπαμε, όμως, αποτελούν τη μειονότητα. Στον αντίποδα υπάρχουν οι ήπιοι μητροπολίτες, εκείνοι που ομιλούν όταν τους ζητηθεί. Διαβάζουμε τις φειδωλές δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και θυμόμαστε τη λαϊκή φράση «πες τα, Χρυσόστομε». Είπε λοιπόν ο κ. Χρυσόστομος ότι η Εκκλησία δεν εξαιρεί κανέναν, δεν υπάρχουν κάστες και κλειστές κοινωνίες. Η Εκκλησία θα πρέπει να μείνει μακριά από το νομοθετικό πλαίσιο του μεταναστευτικού προβλήματος. Στους ίδιους ήπιους τόνους κάνει δηλώσεις και ο Μητροπολίτης Διδυμότειχου κ. Δαμασκηνός. «Στο πανάρχαιο ψηφιδωτό του λαού μας» αναφέρει «χωράνε ψηφίδες διαφορετικού χρώματος». Αυτά τα μηνύματα ανοχής και αγάπης είναι που διαφοροποιούν τους παπάδες από τους Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk