Εσωκομματικές ανακατατάξεις στον ΣΥΝ και διαμόρφωση στρατοπέδων μετά την απόφαση για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου

Ο κ. Τσίπρας συγκροτεί «στρατό»

Σε ριζική αναδιάταξη του εσωκομματικού τοπίου οδηγείται ο ΣΥΝ μετά την απόφαση για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου (τον προσεχή Μάιο), παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από ιστορικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο στήριξε την ανάδειξη του κ. Αλ. Τσίπρα το 2008 στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία τον εγκαλεί για «εσωκομματικές διευθετήσεις». Ωστόσο οι μετατοπίσεις που καταγράφονται δημιουργούν νέες φυγόκεντρες τάσεις στο εσωκομματικό …

Σε ριζική αναδιάταξη του εσωκομματικού τοπίου οδηγείται ο ΣΥΝ μετά την απόφαση για σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου (τον προσεχή Μάιο), παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από ιστορικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο στήριξε την ανάδειξη του κ. Αλ. Τσίπρα το 2008 στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία τον εγκαλεί για «εσωκομματικές διευθετήσεις». Ωστόσο οι μετατοπίσεις που καταγράφονται δημιουργούν νέες φυγόκεντρες τάσεις στο εσωκομματικό πεδίο, το οποίο συνθέτουν τους τελευταίους μήνες οι διενέξεις, οι αμφισβητήσεις κεντρικών πολιτικών επιλογών και τα παραλυτικά φαινόμενα.

Η διαφωνία τμήματος του Αριστερού Ρεύματος (αν και επέλεξε τελικώς την αποχή από την κρίσιμη ψηφοφορία στην ΚΠΕ, κάτι που διευκόλυνε τον κ. Τσίπρα να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία) διαμορφώνει νέα εσωκομματικά δεδομένα, δίχως πάντως αυτό να προδικάζει τη στάση που θα τηρήσουν στο συνέδριο όταν θα τεθεί το θέμα της επανεκλογής του. Επιδίωξή του είναι να τεθούν οι απαραίτητες «κόκκινες γραμμές» έναντι όσων αμφισβητούν τον ίδιο και την ακολουθούμενη πολιτική «γραμμή». Σε όσους τον κατακρίνουν ότι προσβλέπει στη δημιουργία ενός ισχυρού «προεδρικού μπλοκ», απαντά ότι «ούτε είχε ούτε έχει ανάγκη από μια προεδρική “τάση”», Μεταξύ αυτών που αντιτάσσονται στη «γραμμή» Τσίπρα είναι ιστορικά στελέχη του Ρεύματος, όπως οι κκ. Π. Λαφαζάνης, Αλ. Φλαμπουράρης , Στ. Λεουτσάκος, Δ. Στρατούλης , Αλ. Καλύβης, αλλά και νεότερα, όπως η κυρία Σόφη Παπαδόγιαννη , ο κ. Κ. Ησυχος κ.ά. Αν δεν είναι ρήξη στο εσωτερικό της άλλοτε κραταιάς «τάσης», σίγουρα είναι μια «μονιμότερη διαφοροποίηση» , όπως κομψά την αποκαλούν κάποιοι στην Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής τεκμηρίωσης του ΣΥΝ κ. Ν. Βούτσης στήριξε την πρόταση του κ. Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο σε αντίθεση με την πλευρά του κ. Λαφαζάνη. Εκφράζει τον έτερο πόλο του Αριστερού Ρεύματος και ανήκει σε εκείνη τη μερίδα των έμπειρων κομματικών παραγόντων της Κουμουνδούρου, η οποία εξαρχής συντάχθηκε με την επιλογή του 35χρονου πολιτικού στην ηγεσία του ΣΥΝ παρέχοντάς του πλήρη υποστήριξη και βοήθεια και έκτοτε βρίσκεται σταθερά στο πλάι του.

Μικρότερες διαφοροποιήσεις υπήρξαν και εντός της Ανανεωτικής Πτέρυγας, όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης ο οποίος κινείται «αυτόνομα», αλλά και ο κ. Ι. Μπαλάφας, ο κ. Κ. Πουλάκης και άλλα στελέχη προερχόμενα από τους άλλοτε «προεδρικούς» (επί των ημερών του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου ) οι οποίοι είχαν συνταχθεί με τους «ανανεωτικούς» για να διαχωρίσουν στην πορεία τη θέση τους παρέχοντας στήριξη στον κ. Τσίπρα.

Ποιοι είναι στα «χαρακώματα» του ΣΥΝ και τι επιδιώκουν
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Αναπροσανατολισμός
Εχει διαφοροποιηθεί εδώ και καιρό από κεντρικές επιλογές της ηγεσίας, ζητώντας αναπροσανατολισμό της πολιτικής του και επαναπροσδιορισμό των σχέσεών του με τους «συμμάχους». Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος προσφάτως βρέθηκε στη «δίνη του κυκλώνα» εξαιτίας των θέσεών του για στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Κ. Παπούλια και για συνεργασία με το ΠαΣοΚ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι το κόμμα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια αναμέτρηση ανακαθορισμού των εσωκομματικών συσχετισμών και της ηγετικής παρουσίας του κ. Τσίπρα και προκρίνει μια συζήτηση επί της πολιτικής ουσίας και όχι επί διαδικαστικών θεμάτων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ηγετικό στάτους
Ισορροπώντας στο τεντωμένο σχοινί των εσωκομματικών διαγκωνισμών και πιέσεων και σε μια νέα φάση όξυνσης των συγκρούσεων στο ευρύτερο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την επάνοδο του κ. Αλαβάνου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιδιώκει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσω της επαναβεβαίωσης του ηγετικού του στάτους, το οποίο δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τον προκάτοχό του. Είναι αντίθετος με όσους εγείρουν θέμα καταστατικών αλλαγών, επιδιώκοντας επί της ουσίας να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης του προέδρου (να μην εκλέγεται δηλαδή από το συνέδριο αλλά από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπως και στο ΚΚΕ).

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Νέο συμβόλαιο
Ο εκ των διαφωνούντων του Αριστερού Ρεύματος με τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου απηχεί τις απόψεις εκείνων που πιστεύουν ότι ο ΣΥΝ «κινδυνεύει από τη δική του εσωστρέφεια, αλλά και την έξαρση φυγόκεντρων τάσεων» και ότι διλήμματα του τύπου έκτακτο ή μη συνέδριο «ολίγον έως καθόλου αφορούν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους εργαζομένους». «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι συλλογικές και όχι μόνο προσωπικές,ώστε να μπορούν να λυθούν με αντικαταστάσεις στελεχών, και απαιτούν ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης,ενιαίας δημόσιας εικόνας και δυναμικής κοινωνικής παρουσίας» δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk