Η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποδείχθηκε καθοριστική για τις αποφάσεις του

Από το Νταβός στο «Σχέδιο Β»

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποδείχθηκε καθοριστική για τις αποφάσεις του

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κύβος για τη λήψη των έκτακτων μέτρων του «Σχεδίου Β» του Προγράμματος Σταθερότητας προτού εγκριθεί επισήμως το «Σχέδιο Α» ερρίφθη στο Νταβός. Στην πόλη της Ελβετίας ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες που του μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους για την απρόβλεπτη τροπή που μπορεί να λάβει η ελληνική πιστωτική κρίση. Ωστόσο οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ήδη προ δέκα ημερών ο κ. Γ. Παπανδρέου άφηνε να εννοηθεί στις επαφές και συνομιλίες του ότι θα εξήγγελλε στο παρόν μέτρα που είχε προγραμματίσει για το μέλλον. Στο Νταβός, όπως βεβαιώνουν ασφαλείς πηγές, οι πιο κρίσιμες (από τις άγνωστες) επαφές του κ. Παπανδρέου ήταν δύο. Με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Γκιόργκι Γκόρντον Μπαϊνάι και τον πρώην καθηγητή Οικονομικών της LSΕ κ. Βίλεμ Μπόιτερ. Ο δεύτερος εξήγησε ακριβώς την αρνητική δυναμική που έχει αναπτύξει η αγορά ομολόγων και τον άμεσο κίνδυνο εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού σε μη συμφέροντα επίπεδα (κάτι που θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία), ενώ ο κ. Μπαϊνάι περιέγραψε τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που πυροδότησε η κρίση στη χώρα του, η οποία έχει προστρέξει για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε κοινά σημεία με την Ελλάδα και επιτάχυνε τις αποφάσεις του για να αποφύγει ανάλογες εξελίξεις.

Στην κρίσιμη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου με υπουργούς και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνομιλία του με τον oύγγρο πρωθυπουργό στο Νταβός. Και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Χ. Παμπούκης, Θ. Πάγκαλος , Φ. Σαχινίδης, Ηρ. Πολεμαρχάκις , Ν.Αθανασάκης, Χρ.Παπουτσής , Πέτρος Ευθυμίου, Π. Γερουλάνος , Δ. Δρούτσας, Ι. Ραγκούσης , Κ.Θέος, Φ.Πετσάλνικος και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων δεν έγινε αναφορά σε «συγκεκριμένα μέτρα», όλοι όμως αντιλαμβάνονταν ότι «ο κύβος είχε ριφθεί».

Οι κκ. Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης, Ραγκούσης και Ευθυμίου υποστήριξαν σθεναρά την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων. Η κυρία Κατσέλη και δευτερευόντως ο κ. Παπουτσής εξέφρασαν ουσιώδεις επιφυλάξεις. Οι κκ. Ραγκούσης και Ευθυμίου προέταξαν το επιχείρημα ότι διαμορφώνονται συνθήκες έκτακτης ανάγκης για τη χώρα. Η κυρία Κατσέλη ήταν η μοναδική που είχε ξεκάθαρη θέση κατά των μέτρων. Ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι η έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης θα οδηγήσει βαθύτερα στην ύφεση.

Ουσιαστικά, εκτός από την κυρία Κατσέλη, όλοι ήθελαν τα μέτρα, πλην ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οι περισσότεροι είπαν τα πάντα χωρίς να υποστηρίξουν τίποτε και ουδείς παρέλειψε να «ψάλει» παιάνες στην «κοινωνική δικαιοσύνη». Σύμφωνα πάντως με έγκυρες εκτιμήσεις η αλλαγή της κυβερνητικής στάσης συνιστά αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων και στην εμπιστευτική ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας και τα τεκταινόμενα στη Φραγκφούρτη που παρέχει ήδη από τον Οκτώβριο σε όσους υπουργούς το ζητούν και ασφαλώς στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο κ. Γ. Προβόπουλος.

Η σύσκεψη της περασμένης Κυριακής ήταν η πρώτη ευρεία κυβερνητική συνεδρία στην οποία διεξήχθη σοβαρή συζήτηση για την πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο κ. Ραγκούσης εμφανίστηκε σθεναρά αντίθετος και υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί. Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι επί της ουσίας των μέτρων όσα ζητεί το ΔΝΤ δεν είναι τόσο διαφορετικά από εκείνα που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην ίδια σύσκεψη πολλοί συμμετέχοντες προεξόφλησαν τη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής. Οι «πολεμικές δηλώσεις» του ΚΚΕ, και οι απεργίες πρώτα των τελωνειακών προ ημερών, της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου και της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου, δικαίωσαν τις προβλέψεις. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική για να στηρίξει κλίμα αναταραχής».

Πιστεύουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση, με ορισμένα «συμβολικά,αποτελεσματικά και δυνατά χτυπήματα» οφείλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι δίκαιη. Εννοούν ότι ο «λαός θέλει αίμα» και θα του δοθεί με το παραδειγματικό χτύπημα φοροφυγάδων υψηλού κύρους και αναγνωρισιμότητας. Για την ιστορία, και σύμφωνα με ασφαλείς κυβερνητικές πηγές, την περασμένη Δευτέρα αργά το βράδυ έλαβε χώρα δεύτερη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και τους κκ. Παμπούκη και Αθανασάκη, η οποία τηρήθηκε μυστική. Εκεί οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές οι συνθήκες στις αγορές είναι τέτοιες ώστε δεν αποκλείεται, εφόσον χρειαστεί, να αποφασιστεί αργότερα ένα τρίτο πακέτο μέτρων καθώς η βούληση της κυβέρνησης να μη συρθεί η χώρα στο ΔΝΤ θεωρείται δεδομένη.

ΟΒολφ Κλιντς προκαλεί
«Στείλτε ειδικό διαμεσολαβητή στην Αθήνα»

Ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων κ. Βολφ Κλιντς θεωρεί ότι δεν θα κλονιστεί το ευρώ αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ επιλογή για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η δεύτερη να μην παράσχει σωσίβιο διάσωσης στην πρώτη και η χώρα να κάνει μόνη της όλες τις «κολυμβητικές κινήσεις» που θα την κρατήσουν στην επιφάνεια, υπό την αυστηρότατη επιτήρηση της Επιτροπής και ενός Ειδικού Διαμεσολαβητή, διορισμένου από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Ολι Ρεν. Αυτό κατ΄ ουσίαν δηλώνει προς «Το Βήμα της Κυριακής» ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων κ. Βολφ Κλιντς, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τη Χρηματοοικονομική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Κλιντς θεωρεί ότι η ελληνική πιστωτική κρίση επηρεάζει ελάχιστα το ευρώ και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα κλονιστεί το νόμισμα σε περίπτωση κατά την οποία οι Ελληνες αφήσουν τη χώρα τους να χρεοκοπήσει. «Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι να παραβούμε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια σε ένα κράτος-μέλος παρ΄ ότι η Συνθήκη το απαγορεύει ρητά» αναφέρει. «Τότε θα κινδυνεύσει το ευρώ, αφού θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Συνθήκη, πάνω στην οποία στηρίζεται το κοινό νόμισμα,δεν είναι τόσο ισχυρή».

Ο κ. Κλιντς θεωρεί αβάσιμες τις φήμες περί κυοφορίας ευρωπαϊκού δανείου (bridge loan) που θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα μέσω της ΕΚΤ, ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τέλος, επιβεβαιώνει ότι στους κύκλους της νέας Επιτροπής Μπαρόζο διενεργείται ζωηρή συζήτηση για τη δημιουργία θέσης «Ειδικού Διαμεσολαβητή για την Ελλάδα» (Special Εnvoy for Greece). «Υποστηρίζω τον ορισμό ενός Ειδικού Διαμεσολαβητή» λέει ο κ. Κλιντς και υπογραμμίζει ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένα πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Ο κ. Κλιντς πιστεύει ότι ο Ειδικός Διαμεσολαβητής θα μπορούσε να δράσει ως ο απαραίτητος καταλύτης για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αυστηρής επιτήρησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο διάδοχος του κ. ΧοακίνΑλμούνια, νέος επίτροπος Οικονομικών κ. Ολι Ρεν, σκέπτεται πολύ σοβαρά να προωθήσει αυτήν την ιδέα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την προσεχή Τρίτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk