ΓΝΩΜΗ

Σε αναζήτηση δικαιοσύνης

Με το προγραμματικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού μάθαμε πολλά από τα όσα μάς περιμένουν και συγκεκριμένα από τα όσα πρέπει να πληρώσουμε για να εξοφλήσουμε (κάπως) το κόστος των κυβερνήσεων Καραμανλή. Πολλά, αλλά όχι όλα. Πρώτον, θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα τα νέα φορολογικά μέτρα: θα επιδεινώσουν τη θέση των μικρομεσαίων και των μικρών ή θα μπορέσουν, επιτέλους (δικαιοσύνη! δικαιοσύνη!), να χτυπήσουν και τους πραγματικά «έχοντες και κατέχοντες»; Θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή …

Με το προγραμματικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού μάθαμε πολλά από τα όσα μάς περιμένουν και συγκεκριμένα από τα όσα πρέπει να πληρώσουμε για να εξοφλήσουμε (κάπως) το κόστος των κυβερνήσεων Καραμανλή. Πολλά, αλλά όχι όλα.

Πρώτον, θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα τα νέα φορολογικά μέτρα: θα επιδεινώσουν τη θέση των μικρομεσαίων και των μικρών ή θα μπορέσουν, επιτέλους (δικαιοσύνη! δικαιοσύνη!), να χτυπήσουν και τους πραγματικά «έχοντες και κατέχοντες»; Θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, θα δούμε και κανέναν εγκληματία με λευκό κολάρο, τζιπ και σκάφος στον Κορυδαλλό;

Δεύτερον, τι θα προβλέπουν τα νέα φορολογικά μέτρα για την Εκκλησία και την τεράστια περιουσία της που ως τώρα καλύπτει τις υποχρεώσεις της με κάποια συσσίτια για τους άστεγους- και ποιος δεν κατάλαβε το σχετικό σόου με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο στην Ομόνοια σαν συνέχεια του άλλου φιλόπτωχου αλλά φοβο-φορολογικού σόου του Αρχιεπισκόπου, όταν πήρε μέρος (!)

σε υπουργικό συμβούλιο;

Τρίτον, τι θα γίνει με τις αμυντικές δαπάνες που εξηγούν σε σημαντικό βαθμό τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά που ποτέ κανείς δεν εξήγησε με τρόπο συγκεκριμένο και όχι με τα γνωστά εμβατήρια σε ποια στρατηγική ανταποκρίνονται και σε ποιες πραγματικές ανάγκες… Η πρώτη άμυνα της χώρας είναι η οικονομική ευρωστία της: το είχε ξεχάσει η γερασμένη ΕΣΣΔ και κατέρρευσε με τον υποθετικό «πόλεμο των άστρων», το μέγα κόλπο του Ρίγκαν.

Τέταρτον, έχει ετοιμάσει το κυβερνητικό επιτελείο τη μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσει για να περάσει στην κοινωνία, αρχίζοντας από την «Ιπποκράτους», η νέα του πολιτική, που όντως δεν έχει σχέση με το εκλογικό του πρόγραμμα; Για την ώρα δεν είναι ευδιάκριτη μια τέτοια προετοιμασία. Και όμως, το κυβερνητικό σχέδιο είναι αναγκαίο. Με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλάβει σύντομα και ορισμένα «διαρθρωτικά» μέτρα, καθώς και μια γενικότερη νέα, τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική. Γιατί χωρίς όλα αυτά δεν θα βγούμε από τον κύκλο της μιζέριας.

Δ εν είναι απόλυτα βέβαιον ότι ο απλός πολίτης έχει πραγματικά καταλάβει ότι ζούμε με δανεικά- το κράτος, όπως και αυτός, ψωνίζει με απλήρωτες κάρτες – και ότι δεν μας δανείζουν πια παρά μόνο με όρους εξοντωτικούς που αν δεν αλλάξουν- γιατί εμείς αλλάξαμε- θα απαγορεύσουν κάθε ελπίδα για το προβλέψιμο μέλλον: όσοι προτάσσουν ακόμη σήμερα το «τις πταίει» και το «τι είπαμε» στο δραματικό «τι κάνουμε» απλά μας κοροϊδεύουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk