Η παρούσα κυβέρνηση υπό το βάρος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που κληρονόμησε έχει ετοιμάσει ένα πακέτο φορολογικών μεταβολών με παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και στη φορολογία ακινήτων, ενώ οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους άρχισαν ήδη να «τρέχουν». Το πακέτο των φορολογικών παρεμβάσεων έχει αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο είναι πιθανόν αύριο να δοθεί στη δημοσιότητα. Συνεπώς αύριο θα διαπιστώσουμε αν πρόκειται για φορολογική «καταιγίδα», όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αν δηλαδή βασική επιδίωξη των νέων μέτρων θα είναι η αύξηση των εσόδων με οποιονδήποτε τρόπο, ή αν επιδιωχθεί ταυτόχρονα μια μεταρρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά τη φορολογική δικαιοσύνη. Βεβαίως ορισμένα από τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και τα οποία έχουν ήδη γίνει γνωστά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» για όλους τους πολίτες είναι μέτρο σωστό που θα αποθαρρύνει την κυκλοφορία «μαύρου» χρήματος, η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φόρου για όλα τα εισοδήματα αποκαθιστά ίση φορολογική μεταχείριση όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης, η κατάργηση των ειδικών τρόπων φορολογίας και της αυτοτελούς φορολογίας θα περιορίσει τη φοροαποφυγή, ενώ η κατάργηση της φορολογίας των μερισμάτων, καθώς και ορισμένων άλλων αμοιβών στην πηγή με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης είναι σωστή επιλογή διότι τα μερίσματα και οι αμοιβές είναι ατομικό εισόδημα.

Η φορολογία διέπεται από ορισμένες αρχές: τη συνταγματική αρχή της καθολικότητας του φόρου, με την έννοια ότι όλοι οι πολίτες, αδιακρίτως, θα πρέπει να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας, με την έννοια ότι ο πολίτης θα πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, και ακόμη την αρχή της ίσης φορολογικής μεταχείρισης. Αν με τα μέτρα που ληφθούν εξυπηρετηθούν οι αρχές αυτές, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή θα περιοριστούν, τα έσοδα θα αυξηθούν και η φορολογική δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί.