Κόβεται η πολυθεσία στο Δημόσιο

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών τίθενται τώρα οι διπλοθεσίτες, οι τριπλοθεσίτες και οι τετραθεσίτες (υπάρχουν και αυτοί), αλλά και οι μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες και του ευρύτερου τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία). Στην εισοδηματική πολιτική, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και με την οποία θα «παγώσουν» οι αποδοχές σε όλον τον δημόσιο τομέα- υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- θα προσδιοριστεί ποια επιδόματα θα περικοπούν και πόσο, ενώ θα υπάρχει και περιορισμός στην πολυθεσία.

Κόβεται η πολυθεσία στο Δημόσιο | tovima.gr

Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών τίθενται τώρα οι διπλοθεσίτες, οι τριπλοθεσίτες και οι τετραθεσίτες (υπάρχουν και αυτοί), αλλά και οι μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες και του ευρύτερου τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία).

Στην εισοδηματική πολιτική, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και με την οποία θα «παγώσουν» οι αποδοχές σε όλον τον δημόσιο τομέα- υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- θα προσδιοριστεί ποια επιδόματα θα περικοπούν και πόσο, ενώ θα υπάρχει και περιορισμός στην πολυθεσία. Αυτό θα γίνει με την καθιέρωση «πλαφόν» στις αποδοχές που θα οριστεί στα 6.000 ευρώ τον μήνα, όσο είναι δηλαδή οι αποδοχές του γενικού γραμματέα.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο όχι μόνο να λειτουργήσει την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα καταγράφει τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων «απ΄ όπου και αν προέρχονται», αλλά και να εξετάσει τη νομιμότητα των πληρωμών και να ανακτήσει όσα χρήματα παρανόμως εισπράχθηκαν από τους πολυθεσίτες.

Σε αυτή την προσπάθειά της, η ηγεσία του υπουργείου συναντά εμπόδια από εκείνους που έχουν επιφορτιστεί με τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αλλά, όπως υποστηρίζουν παράγοντες, « αυτό ακριβώς είναι που ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για να ελέγξουμε την κατάσταση ».

Οι πολυθεσίτες εντοπίζονται σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνολικές αμοιβές τους είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αμοιβές ενός υπουργού.

Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να είναι πανεπιστημιακός, να κατέχει πόστο σε επιχείρηση του ευρύτερου τομέα, να είναι επικεφαλής προγράμματος που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους και να συμμετέχει σε ΔΣ επιχείρησης που εποπτεύεται από το Δημόσιο.

Ορισμένοι κατέχουν θέσεις σε οργανισμούς που υπολειτουργούν σε βαθμό αδράνειας, αλλά αυτές οι περιπτώσεις θα λήξουν μετά τη συγχώνευση των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων από το Δημόσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk