Με άδεια χέρια αποχωρούν οι αγρότες

Υστερα από 22 ημέρες στους εθνικούς δρόμους ένα σημαντικό τμήμα των αγροτών στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα εγκαταλείπει τα μπλόκα για πρώτη φορά χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα οικονομικά τους αιτήματα από την κυβέρνηση. Είναι πλέον θέμα χρόνου η διάλυση και των άλλων μπλόκων, που θεωρούνται και τα πιο «σκληρά», με αιχμή αυτά της Νίκαιας και του Προμαχώνα, και τούτο διότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να ικανοποιήσει ούτε ένα επιπλέον αίτημα από όσα δεσμεύθηκε ως τώρα.

Υστερα από 22 ημέρες στους εθνικούς δρόμους ένα σημαντικό τμήμα των αγροτών στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα εγκαταλείπει τα μπλόκα για πρώτη φορά χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα οικονομικά τους αιτήματα από την κυβέρνηση. Είναι πλέον θέμα χρόνου η διάλυση και των άλλων μπλόκων, που θεωρούνται και τα πιο «σκληρά», με αιχμή αυτά της Νίκαιας και του Προμαχώνα, και τούτο διότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να ικανοποιήσει ούτε ένα επιπλέον αίτημα από όσα δεσμεύθηκε ως τώρα. Το ενδιαφέρον τώρα για την πορεία των κινητοποιήσεων στρέφεται στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή στον Τύρναβο 13 μπλόκα της Θεσσαλίας για να καθορίσουν τη στάση τους. Πάντως η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο παραμένει έκρυθμη- η κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και ο υπερδανεισμός των αγροτών δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Την αρχή για την άρση των αποκλεισμών έκαναν οι παραγωγοί που είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα της Εγνατίας Θεσσαλονίκης- Σερρών, για να ακολουθήσουν σταδιακά χθες όλη την ημέρα οι αγρότες των 14 μπλόκων που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη της Βέροιας. Οι δρόμοι έχουν ανοίξει: στον Στρυμονικό, στα Κερδύλλια, στην Αμφίπολη Σερρών, στο Βογατσικό Καστοριάς, στη Χρυσούπολη, στην Εξοχή, στη Χαλκηδόνα, στο τελωνείο των Ευζώνων, στη Δοϊράνη, στις Πρέσπες, στην Αλαμάνα, στον Παλιό Λεβέντη, στη Ριτσώνα και στον κόμβο της παλαιάς Εθνικής οδού, στο 90ό χλμ. προς τη Θήβα. Οι εκπρόσωποί τους χαρακτήρισαν πάντως την αποχώρηση των τρακτέρ από τους δρόμους αναστολή και όχι διακοπή των κινητοποιήσεων, καθώς, όπως τόνιζαν, «η κυβέρνηση θα μας δει πάλι στο εθνικό δίκτυο, εφόσον δεν τηρηθούν όσα εξήγγειλε η υπουργόςκυρία Κατερίνα Μπατζελήαπό τη Θεσσαλονίκη».

Στα μπλόκα του Προμαχώνα, της Νίκαιας στη Λάρισα και του Κάστρου Βοιωτίας οι αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους. Με τα τρακτέρ δίπλα στο οδόστρωμα παραμένουν και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Πράσινων Φαναριών και στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Χθες ομάδα αγροτών από τα μπλόκα στον Τύρναβο και στον Πλατύκαμπο πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της 23ης Αgrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Ξάνθη κτηνοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί του νομού έκαναν συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι παραγωγοί μοίρασαν δωρεάν γάλα στους κατοίκους και στους καταστηματάρχες.

Μ ε οχήματα και τρακτέρ παρατεταγμένα στα πρανή του οδοστρώματος παραμένουν παραγωγοί που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στον κόμβο της Στέρνας, στην Εθνική οδό Κορίνθου- Τρίπολης, καθώς και στη γέφυρα του ποταμού Νέδα, στην Εθνική οδό Καλαμάτας- Πύργου. Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της 23ης Αgrotica στη Θεσσαλονίκη η κυρία Μπατζελή είχε προαναγγείλει την επίσπευση της χορήγησης των κοινοτικών ενισχύσεων, εντός του Μαρτίου, αρχής γενομένης από τις 5 του μηνός. Κατόπιν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε κάνει λόγο για εξόφληση των αποδεσμευμένων ενισχύσεων σε προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το ρύζι και η ντομάτα, καθώς και για επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς ακόμη και εντός του Απριλίου, περίπου έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να επιστραφεί στους αγρότες φθάνει μόνο για το 2009 τα 140 εκατ. ευρώ.

«Θα φύγουν ως τη Δευτέρα από τα σύνορα»
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά την επικρατούσα κατάσταση στα σύνορα Βουλγαρίας- Ελλάδας και έχει την ίδια ελπίδα με εμάς, ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση και οι αγρότες θα αποχωρήσουν, ίσως ως τη Δευτέρα,από τα σύνορα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ. Αναφερόμενος στη δική του επίσκεψη στα σύνορα και στη συνάντηση με τους αγρότες τόνισε: «Σίγουρα δεν επιδείνωσε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα.Αντιθέτως,εντός των επόμενων μηνώνθα λειτουργήσουν και άλλοι μεθοριακοί σταθμοί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk