ΑΝΩΤΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Η κυβέρνηση επιμένει στον νέο τρόπο επιλογής των ηγεσιών

Η κυβέρνηση επιμένει στην αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, παρά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη για τη συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία αυτή. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 31 έναντι 10 έκρινε ότι η τροπολογία που προβλέπει ότι μέσω της Βουλής…

Η κυβέρνηση επιμένει στον νέο τρόπο επιλογής των ηγεσιών | tovima.gr

Η κυβέρνηση επιμένει στην αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, παρά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη για τη συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία αυτή.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 31 έναντι 10 έκρινε ότι η τροπολογία που προβλέπει ότι μέσω της Βουλής θα γίνεται η επιλογή των ηγεσιών των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αντίθετη στο άρθρο 90 του Συντάγματος. Και αυτό γιατί ρητά το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων μόνον στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στο Υπουργικό Συμβούλιο, και δεν ανέχεται την εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου οργάνου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι εξουσίες στη Βουλή έχουν δοθεί απευθείας από το Σύνταγμα και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η αρμοδιότητα να κρίνει και να αξιολογεί τις προαγωγές δικαστών.

Τους δικαστές τούς απασχόλησε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ακρόασης των κρινόμενων από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής. Ζήτημα για το οποίο έγινε εκτενής αναφορά και διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για το ποια θα είναι τα κριτήρια που θα «κόβονται» ή θα «περνούν» οι υποψήφιοι στο επόμενο στάδιο.

Από την άλλη πλευρά, η μειοψηφία υποστήριξε ότι το Σύνταγμα αφήνει περιθώρια στον νομοθέτη να θεσπίσει ειδική διαδικασία επιλογής των δικαστών, αρκεί αυτή να μη δεσμεύει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, στο ίδιο πνεύμα αναμένεται να κινηθεί και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη χθεσινή απόφασή της « αφίσταται της ιστορικής παράδοσης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας και παραμένει μακριά από το λαϊκό αίσθημα».

Βεβαίως, η γνώμη του δικαστηρίου, τόνισε ο κ. Καστανίδης «είναι μια από τις πολλές που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και προφανώς δεν δεσμεύει ούτε την κυβέρνηση ούτε τη Βουλή των Ελλήνων». Αλλωστε, « η Βουλή κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου της αποφαίνεται κυριαρχικώς και επί θεμάτων αντισυνταγματικότητας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk