Ι. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Κατάθεση-«καταπέλτης», με αιχμές για πολιτικά πρόσωπα

Ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά και ανθρώπων της Δικαιοσύνης, για τη διαφυγή στο εξωτερικό των ανωτάτων στελεχών της Siemens στην Ελλάδα «σκιαγράφησε» ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου, καταθέτοντας χθες ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Ο δικαστικός λειτουργός, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες ποινικής και πειθαρχικής δίωξης κατά του ειδικού ανακριτή στην υπόθεση Siemens κ.

Ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά και ανθρώπων της Δικαιοσύνης, για τη διαφυγή στο εξωτερικό των ανωτάτων στελεχών της Siemens στην Ελλάδα «σκιαγράφησε» ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου, καταθέτοντας χθες ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.

Ο δικαστικός λειτουργός, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες ποινικής και πειθαρχικής δίωξης κατά του ειδικού ανακριτή στην υπόθεση Siemens κ. Ν. Ζαγοριανού, επανέλαβε τις αιτιάσεις κατά του τελευταίου για «συγκάλυψη». Κατέθεσε συγκεκριμένα ότι «λειτούργησε δολίως και με πρόθεση, εκτελώντας επιλεκτική ανάκριση για το χρονικό διάστημα ως το 2003 και αποφεύγοντας να αξιολογήσει ποινικώς επαρκές αποδεικτικό υλικό διάπραξης κακουργηματικών πράξεων δωροδοκιών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την περίοδο 2004- 2007».

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του νυν Εισαγγελέα κ. Ι. Τέντε, για τον οποίο είπε ότι «ενεργούσε στην υπόθεση ως “εισαγγελέας του βασιλιά”» (μια γαλλική έκφραση που σημαίνει ότι υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές του), ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του χαρακτήρισε «βαρύ χειμώνα» τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.

Ε ρωτηθείς για τη διαφυγή των κκ. Χριστοφοράκου και Καραβέλα κατέθεσε ότι «θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί άλλου είδους έρευνα για τη φυγή των δύο κατηγορουμένων», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αστυνομικοί της συνοδείας του Χριστοφοράκου δεν ενημέρωσαν τον ανακριτή για τις προπαρασκευαστικές ενέργειές του να διαφύγει στο εξωτερικό». Στο ερώτημα του μέλους της Εξεταστικής κ. Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) «αν με αυτόν τον τρόπο “φωτογραφίζει” ευθύνες πολιτικών προσώπων», ο κ. Παπανικολάου απάντησε: «Το συμπέρασμά σας με βρίσκει σύμφωνο».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα του αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Γ. Νικητιάδη (ΠαΣοΚ) για το αν διαπίστωσε κατά την έρευνά του πιέσεις προς τον κ. Ζαγοριανό από πολιτικά ή δικαστικά πρόσωπα άφησε, κατά την ερμηνεία βουλευτών της πλειοψηφίας, ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται για να καταλήξω σε πόρισμα», κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα συνεχίσει καταθέτων στην Εξεταστική τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk