Αποφασίζουν για φόρους και μισθούς

Για δεύτερο Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο θα περάσει ώρες γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων για να καταλήξει στις οριστικές εισηγήσεις του προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το Δελχί, για τις αλλαγές στους φόρους και τις περικοπές στους μισθούς. Εν μέσω θύελλας στις αγορές και της γενικευμένης επίθεσης των κερδοσκόπων στο ευρώ (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελ. Β1, 3, 7) κάθε απόφαση και κάθε νέο μέτρο έχει σημασία. Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ.

Για δεύτερο Σαββατοκύριακο το οικονομικό επιτελείο θα περάσει ώρες γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων για να καταλήξει στις οριστικές εισηγήσεις του προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το Δελχί, για τις αλλαγές στους φόρους και τις περικοπές στους μισθούς.

Εν μέσω θύελλας στις αγορές και της γενικευμένης επίθεσης των κερδοσκόπων στο ευρώ (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελ. Β1, 3, 7) κάθε απόφαση και κάθε νέο μέτρο έχει σημασία. Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στη φορολογία. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί, ίσως και αύριο, για να καθοριστεί η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός καθώς τα μέτρα:

1. Πρέπει να κινούνται προς την κατεύθυνση αύξησης των φορολογικών εσόδων και μείωσης των ελλειμμάτων, στέλνοντας έτσι το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές.

2. Δεν πρέπει να «τραυματίσουν» την πραγματική οικονομία, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και την επιχειρηματικότητα ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των πολιτικών αντιδράσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η τελική πρόταση που διαμορφώνεται έχει ως εξής:

Φόροι: Η γραμμή στις αυξήσεις της άμεσης φορολογίας μέσω της νέας κλίμακας θα τεθεί για εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Οπως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, «μέχρι αυτό το όριο δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση, και ενδεχομένως για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μικρή ελάφρυνση». Οι επιβαρύνσεις θα είναι κλιμακωτές για τα υψηλότερα εισοδήματα και μεγάλες για αποδοχές άνω των 60.000 ευρώ τον χρόνο.

Δεδομένη, ως «δίκαιο μέτρο», θεωρείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φο ρολόγησης εισοδημάτων για βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους, αθλητές, εφοριακούς κ.ά.

Μισθοί: Οι μισθοί στο Δημόσιο παγώνουν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν μόνο την ωρίμανση, που υπολογίζεται σε 2%. Τα επιδόματα κόβονται 10%, αλλά για ορισμένες κατηγορίες η μείωση θα είναι μεγαλύτερη. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Μega, «αυτή η περικοπή είναι συνολική. Δηλαδή στα επιδόματα που παίρνουν οι πιο υψηλόμισθοι θα είναι μεγαλύτερη η περικοπή και στα επιδόματα που παίρνουν οι πιο χαμηλόμισθοι θα είναι μικρότερη». Συντάξεις: Οι συντάξεις στο Δημόσιο προβλέπεται να αυξηθούν σε ποσοστό 1%-1,5%, το οποίο θα αποτελέσει και ανώτατο όριο για τις αυξήσεις σε όλα τα Ταμεία, που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της αύξησης της ανεργίας.

Οπως σχολιάζουν έγκυροι κύκλοι, «οι αποφάσεις θα είναι σκληρές, αλλά αναγκαίες», ωστόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Σαχινίδης δεν διστάζει να επαναλάβει ότι «το πραγματικό δίλημμαμε το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα είναι “χρεοκοπία ή αποτροπή της χρεοκοπίας;”», προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα των μέτρων.

Παρά τις ανακοινώσεις των «έξτρα» μέτρων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μετά τις συσκέψεις με τους τραπεζίτες του Δημοσίου και το στενό κυβερνητικό επιτελείοτους κκ. Θ. Πάγκαλο, Ι. Ραγκούση , Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκη – την περασμένη Κυριακή, οι πιέσεις στη χώρα μας συνεχίζονται. Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις εξελίξεις και το περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί σε μερικές εβδομάδες, όταν το Δημόσιο προσφύγει και πάλι στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί. Πολλοί μάλιστα φοβούνται ότι «όσο οξύνεται η κρίση, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ίσως δεν επαρκούν».

Οι επιβαρύνσεις στη φορολογία, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο και όποια μέτρα κριθούν αναγκαία θα ανακοινωθούν από Δευτέρα, μετά την έγκριση του Πρωθυπουργού.

Γ. Παπανδρέου: Θέλουν να πλήξουν το ευρώ
Ω ς επίθεση κατά του ευρώ, συντονισμένη από κερδοσκόπους, ερμήνευσε ο κ. Γ. Παπανδρέου τις πιέσεις που ασκούνται στους ισπανικούς και στους πορτογαλικούς τίτλους. Μιλώντας με δημοσιογράφους τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί επισήμανε ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Ενωση για πιθανές επιθέσεις από τις αγορές και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, και μάλιστα ανέφερε ότι θα θέσει το ζήτημα τόσο στην έκτακτη σύνοδο για την οικονομία στις Βρυξέλλες όσο και κατά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Θα βρίσκανε άλλον αδύναμο κρίκο οι κερδοσκόποι για να πλήξουν το ευρώ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις διότι είχε επισημάνει στους εταίρους της ΕΕ ότι η χώρα μας δεν είναι το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης αλλά το θύμα μιας κερδοσκοπικής επίθεσης. «Εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει και σ΄ αυτό επιμένουμε. Είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα και αυτό κάναμε» δήλωσε.

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορεί να μιλήσει με μεγαλύτερη άνεση στους ευρωπαίους συνομιλητές του και να τους εξηγήσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση» και ότι οι επιθέσεις των κερδοσκόπων δεν συνιστούν ελληνικό πρόβλημα αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές. Ετσι θα καλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που υφίσταται το ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας πως «θα το συζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου μίλησε στη Διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη και επισήμανε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι πρόκληση και ιστορική ευκαιρία για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk