ΑΠΟΨΗ

Το παράδειγμα της Δανίας

Η φωτογραφία του Δανού Γενς Ντάνστραπ όπως δημοσιεύθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι περισσότερο από εντυπωσιακή. Ο 77χρονος συνταξιούχος συνεννοείται με τον γιατρό του από το σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα απλό netbook και με την καθοδήγησή του πραγματοποιεί σειρά ιατρικών εξετάσεων, από τις απλές, όπως η μέτρηση της πίεσης και των σφυγμών, ως και την εβδομαδιαία σπιρομέτρηση για τον έλεγχο των εξαντλημένων πνευμόνων του. Εδώ και κάμποσο καιρό ο κ. Γενς δεν χρειάζεται πλέον να ταλαιπωρείται μετακινούμενος από και προς το Ιατρικό Κέντρο της περιοχής του.

Το παράδειγμα  της Δανίας | tovima.gr

Η φωτογραφία του Δανού Γενς Ντάνστραπ όπως δημοσιεύθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι περισσότερο από εντυπωσιακή. Ο 77χρονος συνταξιούχος συνεννοείται με τον γιατρό του από το σπίτι του χρησιμοποιώντας ένα απλό netbook και με την καθοδήγησή του πραγματοποιεί σειρά ιατρικών εξετάσεων, από τις απλές, όπως η μέτρηση της πίεσης και των σφυγμών, ως και την εβδομαδιαία σπιρομέτρηση για τον έλεγχο των εξαντλημένων πνευμόνων του. Εδώ και κάμποσο καιρό ο κ. Γενς δεν χρειάζεται πλέον να ταλαιπωρείται μετακινούμενος από και προς το Ιατρικό Κέντρο της περιοχής του. Είναι ενταγμένος στο ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένο σύστημα υγείας της Δανίας, όπου ο ασθενής έχει άμεση πρόσβαση στους γιατρούς και στις υπηρεσίες υγείας, όποτε χρειαστεί, όπου και αν βρίσκεται, χωρίς να απαιτείται να μετακινηθεί παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρή ανάγκη.

Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι αυτό το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών δεν στηρίζεται σε «διαστημικές τεχνολογίες» αλλά στα σημερινά, ευρέως διαδεδομένα, εργαλεία της πληροφορικής και των επικοινωνιών που μπορούν να βρίσκονται σε κάθε δανέζικο (αλλά και ελληνικό) σπίτι. Ολοι αναγνωρίζουν πως η Δανία είναι μια χώρα με υψηλό δείκτη ευμάρειας, παραγωγικότητας και επιτυχημένης αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών στην παραγωγή αλλά και στην καθημερινή ζωή. Δύσκολα όμως θα εντοπίσουμε δανέζικα προϊόντα υπερ-υψηλής τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές. Αντίθετα, γνωρίζουμε δεκάδες προϊόντα «μεσαίας» και «χαμηλής» τεχνολογίας, όπως έπιπλα, τρόφιμα και άλλα αγαθά που παράγονται στη μικρή και μαγευτική χώρα του Αντερσεν.

Η Δανία άλλωστε, όπως αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, είναι μια αγροτική χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Το πεδινό έδαφος της χώρας, η αγροτική παράδοση, συνδυασμένη με τη δύναμη του συνεταιρισμού, και ο σύγχρονος εκμηχανισμός της καλλιέργειας είναι οι βασικοί παράγοντες της μεγάλης ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι) και εκτρέφονται χοίροι, αιγοπρόβατα και άλογα. Η γεωργική απόδοση είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, ενώ και η γεωργική εκπαίδευση είναι πολύ υψηλή. Σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία παίζει και η αλιεία. Αγροτική χώρα βέβαια είναι και η Ελλάδα. Αγροτική μεν αλλά… Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών για όγδοη συνεχή χρονιά μαζί με τη Σουηδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκθεση Τεχνολογιών Πληροφορικής για το 2008-2009, που εξέδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ποιο είναι, αλήθεια, το «μυστικό» της δανέζικης πρωτοπορίας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της ψηφιακής εποχής; Σύμφωνα με του ίδιους τους Δανούς, είναι τόσο απλό που δεν αποτελεί καν μυστικό: Προσπαθούν να είναι όλοι καλοί και μορφωμένοι χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας. Μαθαίνουν να αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινή ζωή αλλά και στην εργασία, όχι για να παράγουν προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα αλλά για να λειτουργεί πιο σωστά και η πιο «απλή» δραστηριότητα, όπως η εκτροφή αιγοπροβάτων.

Από αυτό το παράδειγμα έχουμε σίγουρα πολλά να… Δαν(ε)ιστούμε!

jgiannarakis@in.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk