Τα γλυκόπικρα στοιχεία από τις ΗΠΑ εκτόνωσαν τον πανικό των αγορών

Η γλυκόπικρη γεύση από την αμερικανική αγορά εργασίας- βουτιά της ανεργίας αλλά και νέες απολύσεις τον Ιανουάριο– παραμέρισε, τουλάχιστον για χθες, τα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών της ευρωζώνης. Τα χθεσινά κρίσιμα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9,7% τον Ιανουάριο από το 10%, όπου είχε παραμείνει τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο. Συνεχίστηκαν όμως και τον Ιανουάριο οι απώλειες των θέσεων εργασίας, καθώς χάθηκαν 20.000 από όλους, εκτός του αγροτικού, τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Η γλυκόπικρη γεύση από την αμερικανική αγορά εργασίας- βουτιά της ανεργίας αλλά και νέες απολύσεις τον Ιανουάριο– παραμέρισε, τουλάχιστον για χθες, τα δημοσιονομικά προβλήματα των χωρών της ευρωζώνης. Τα χθεσινά κρίσιμα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 9,7% τον Ιανουάριο από το 10%, όπου είχε παραμείνει τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο. Συνεχίστηκαν όμως και τον Ιανουάριο οι απώλειες των θέσεων εργασίας, καθώς χάθηκαν 20.000 από όλους, εκτός του αγροτικού, τους τομείς της αμερικανικής οικονομίας. Η Wall Street ξεκίνησε με ήπιες αντιδράσεις, αλλά το δολάριο κρατούσε τα κέρδη έναντι του ευρώ. Το κοινό νόμισμα υποχωρούσε έναντι του δολαρίου στα 1,3639 δολάρια νωρίς χθες το απόγευμα, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός πως και ο νέος χρόνος ξεκίνησε με συρρίκνωση της κρίσιμης αγοράς εργασίας των ΗΠΑ παρ΄ ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάκαμψης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματική Αμερική αντέδρασε ιδιαίτερα αρνητικά στη χρηματοπιστωτική κρίση. Απέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, μείωσαν κατακόρυφα τα αποθέματα και μηδένισαν το χρέος προκειμένου να κρατηθούν «στη ζωή» οι αμερικανοί επιχειρηματίες. Σημειωτέον ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανήλθαν στα 4,2 εκατομμύρια το 2009 και ο μέσος όρος της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 9,3% από 5,8% που ήταν το 2008 και 4,6% που ήταν το 2007. Από τον Δεκέμβριο του 2007 που άρχισε η χειρότερη μεταπολεμική ύφεση της αμερικανικής οικονομίας χάθηκαν περισσότερες από 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα χθεσινά στοιχεία ήταν απογοητευτικά και για τον αμερικανό πρόεδρο. Επισημαίνεται ότι όταν ο κ. Ομπάμα μπήκε στον Λευκό Οίκο ένα χρόνο πριν, η αμερικανική οικονομία βυθιζόταν, συρρικνούμενη 6,4% επί ετησίας βάσεως, αλλά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2009 σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη κατά 5,7%. Ομως η εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη δεν έχει μεταφραστεί σε θέσεις εργασίας. Αλλά ο κ. Ομπάμα μπαίνοντας στις 20 Ιανουαρίου του 2009 στον Λευκό Οίκο είχε δηλώσει ότι τα 787 δισ. δολάρια του δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας θα δημιουργούσαν 3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ή έστω θα διέσωζαν τις υπάρχουσες, όμως τον Ιανουάριο του 2009 η ανεργία ήταν 7,7% και τον Ιανουάριο του 2010 είναι ακόμη υψηλότερα. Σημειωτέον ότι μετά την ταπεινωτική ήττα στη Μασαχουσέτη ο κ. Ομπάμα είχε δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η ανεργία θα είχε εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα ύψη χωρίς αυτό το πακέτο. Αλλά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους δικούς του ψηφοφόρους στο προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αλλωστε είναι δύσκολο να τους πείσει όταν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι αμερικανοί πολίτες ιεραρχούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας ως πρώτη προτεραιότητα και πολύ πάνω από τα ζητήματα τόσο της μείωσης του καλπάζοντος δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 1,56 τρισ. δολαρίων τον τρέχοντα χρόνο, δηλαδή στο 10,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προϋπολογισμό για το 2011 που κατέθεσε ο κ. Ομπάμα, όσο και της εθνικής ασφάλειας. Τώρα ο κ. Ομπάμα και η οικονομική του ομάδα αναζητούν νέα προγράμματα- επιπλέον δαπάνες υποδομής, φορολογικά κίνητρα στους επιχειρηματίες- τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να επιδεινώσουν το έλλειμμα. Σημειωτέον ότι στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2011 ο αμερικανός πρόεδρος συμπεριέλαβε φορολογικές μειώσεις ύψους 5.000 δολαρίων για καθεμία θέση εργασίας την οποία θα δημιουργούν οι επιχειρηματίες.

Τα καλά νέα για τον κ. Ομπάμα είναι ότι ενδεχομένως η ανεργία να έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο. Τα κακά νέα είναι όμως ότι οι ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν πως θα μειωθεί πολύ τον τρέχοντα χρόνο και τα ακόμη χειρότερα ότι αντίθετα ενδεχομένως να έχει φθάσει στο 11% στα τέλη του έτους. Από την άλλη, τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τον κ. Μπερνάνκι να συνεχίσει την ιστορικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί από πέρυσι. Εχει ήδη υποστηρίξει ότι είναι ακόμη ευάλωτη η αμερικανική οικονομία, ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και για τον λόγο αυτόν πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη οιαδήποτε κίνηση τερματισμού της τρέχουσας πολιτικής των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων. Τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στο 0-0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk