Με κρατική ανοχή η κερδοσκοπία στα καύσιμα

«Φουντώνει» η κερδοσκοπία στα καύσιμα. Το κύκλωμα της εμπορίας εν όψει της προαναγγελθείσας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης προχωρεί σε αποθεματοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό για κάθε 10.000 τόνους βενζίνης με μέση αύξηση 10 λεπτά το λίτρο το κέρδος της αποθεματοποίησης είναι περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών νίπτουν τας χείρας τους και ρίχνουν τις ευθύνες για την «κερδοσκοπία με κρατική ανοχή», όπως χαρακτηρίζεται, στο λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει τρόπος …

Με κρατική ανοχή η κερδοσκοπία στα καύσιμα | tovima.gr

«Φουντώνει» η κερδοσκοπία στα καύσιμα. Το κύκλωμα της εμπορίας εν όψει της προαναγγελθείσας αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης προχωρεί σε αποθεματοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό για κάθε 10.000 τόνους βενζίνης με μέση αύξηση 10 λεπτά το λίτρο το κέρδος της αποθεματοποίησης είναι περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών νίπτουν τας χείρας τους και ρίχνουν τις ευθύνες για την «κερδοσκοπία με κρατική ανοχή», όπως χαρακτηρίζεται, στο λιανεμπόριο.

Δεν υπάρχει τρόπος να κερδοσκοπήσουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εξαιτίας της χρονικής υστέρησης εξαγγελίας και εφαρμογής της αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων, λέει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πετρελαιοειδών. Ο κίνδυνος κερδοσκοπίας πάντως παραμένει, είτε από πρατηριούχους με μεγάλες (αναλογικά) εγκαταστάσεις αποθήκευσης είτε από μικρές εταιρείες εμπορίας σε περιοχές σχετικά απομακρυσμένες που δεν έχουν τελωνειακό έλεγχο. Εννοείται ότι η συζήτηση γίνεται στο πλέγμα νομιμότητας των καυσίμων, αφού παρανόμως μπορούν να γίνουν πολλά από τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων καυσίμων, αλλά αυτά είναι πλέον αρμοδιότητα της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Οπως διευκρίνισε προς «Το Βήμα» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) κ. Α. Πετριανίδης «όλες οι εγκαταστάσεις των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοει- δών, πλην ελαχίστων, μικρών εξαιρέσεων (στην επαρχία ή σε νησιά), είναι τελωνειακά ελεγχόμενες.Αυτό σημαίνει ότι,ενώ τα προϊόντα εισέρχονται ατελώνιστα, για την εξαγωγή τους προπληρώνονται οι δασμοί και στη συνέχεια πιστοποιείται η έξοδός τους από υπεύθυνο τελωνειακό υπάλληλο της εγκατάστασης ο οποίος είναι παρών κατά τη λειτουργία της».

Σε περίπτωση αύξησης του ΕΦΚ από το κράτος, όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του ΣΕΕΠΕ, οι εγκαταστάσεις των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών σφραγίζονται, όλα τα προϊόντα που έχουν αποθηκευτεί απογράφονται και πληρώνεται η διαφορά του ΕΦΚ για όλες τις ποσότητες που έχουν τυχόν ήδη εκτελωνιστεί αλλά δεν έχουν ακόμη εξαχθεί από την εγκατάσταση.

«Ετσι είναι αδύνατο για μια εταιρεία να στοκάρει καύσιμα προκειμένου να εκμεταλλευθεί την αύξηση του ΕΦΚ. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στο επίπεδο λιανικής πώλησης (π.χ. πρατήρια) όπου οι αποθήκες (δεξαμενές) δεν είναι τελωνειακά ελεγχόμενες» προσθέτει ο κ. Πετριανίδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk