Ξαναρχίζει ο χορός των μπόνους

O διευθύνων σύμβουλος της JΡ Μorgan Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος οδήγησε την εταιρεία του σε κέρδη για κάθε τρίμηνο της οικονομικής κρίσης, έλαβε μπόνους ύψους 17 εκατ. δολαρίων σε μετοχές με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ρευστοποίησης (restricted stock) και stock options για το 2009. Ο Ντάιμον, ο οποίος αμείφθηκε με μισθό 1 εκατ. δολαρίων, δεν έλαβε μπόνους σε μετρητά ή μετοχές το 2008, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η JΡ Μorgan προς τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, έλαβε για το 2009 8,5 εκατ.

O διευθύνων σύμβουλος της JΡ Μorgan Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος οδήγησε την εταιρεία του σε κέρδη για κάθε τρίμηνο της οικονομικής κρίσης, έλαβε μπόνους ύψους 17 εκατ. δολαρίων σε μετοχές με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ρευστοποίησης (restricted stock) και stock options για το 2009. Ο Ντάιμον, ο οποίος αμείφθηκε με μισθό 1 εκατ. δολαρίων, δεν έλαβε μπόνους σε μετρητά ή μετοχές το 2008, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η JΡ Μorgan προς τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, έλαβε για το 2009 8,5 εκατ. δολάρια σε μετοχές με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ρευστοποίησης συν 563.562 stock options. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας Τζόζεφ Εβανγκελίστι διευκρίνισε ότι ο Ντάιμον δεν θα λάβει μπόνους σε μετρητά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της JΡ Μorgan, ο διευθύνων σύμβουλος είχε αμειφθεί με 27,8 εκατ. δολάρια σε μετοχές και stock options το 2007.

Ο Ντάιμον, 53 ετών, υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε για την… προσωπική του αμοιβή μιλώντας στις 13 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Είπε ότι τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής τους σε μετοχές και ότι τους ζητείται να διατηρούν στην κατοχή τους (δηλαδή να μη ρευστοποιούν) το 75% των αμοιβών τους σε μετοχές. Η JΡ Μorgan, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έβαλε στην άκρη 9,3 δισ. δολάρια για αμοιβές και συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων της στον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής το 2009, ήτοι 378.600

δολάρια ανά εργαζόμενο. Το ποσό αποφασίστηκε αφότου ελήφθη υπόψη ο αναμενόμενος φόρος 50% επί των μπόνους στη Βρετανία, εξήγησε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Μάικλ Καβάνα. Οι πληρωμές είναι συγκρίσιμες με τα 14,4 εκατ. δολάρια των αμοιβών και εισφορών που πλήρωσε η Μorgan Stanley, ήτοι 235.193 δολάρια ανά εργαζόμενο. Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη προσέθεσε στις τάξεις του προσωπικού της 15.000 άτομα το 2009 μετά τη σύμπηξη της κοινοπραξίας Μorgan Stanley Smith Βarney στον τομέα της διαχείρισης περιουσιών, κάτι που οδήγησε στην πτώση της μέσης αμοιβής ανά εργαζόμενο. Οι αμοιβές ανάμεσα στα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών εμφανίζουν ωστόσο σημαντικές διαφορές. Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι λαμβάνουν λιγότερα από 100.000

δολάρια ετησίως, ενώ οι αμοιβές των επικεφαλής τμημάτων τα οποία δραστηριοποιούνται παγκοσμίως ξεπερνούν ακόμη και τα 10 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk