αντιεξουσιαστικά

Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως ηλιακή και αιολική) είναι ο μοναδικός τομέας στην Ελλάδα που προσφέρεται σήμερα για να γίνουν συστηματικές επενδύσεις. Κάθε τέτοια επένδυση αρχίζει να αποδίδει όταν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ. Οταν όμως καλείται η ΔΕΗ να συνδέσει τη νέα εγκατάσταση με το δίκτυό της, τότε διαπιστώνει ότι δεν έχει μετρητές (τις συσκευές που μετρούν την εισερχόμενη στο δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια), ενώ γνώριζε- επί πολλούς μήνες- τις ακριβείς ανάγκες σε μετρητές (πόσοι μετρητές θα χρειαστούν, πότε και σε ποια ακριβώς περιοχή).

Μετρητές
Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως ηλιακή και αιολική) είναι ο μοναδικός τομέας στην Ελλάδα που προσφέρεται σήμερα για να γίνουν συστηματικές επενδύσεις. Κάθε τέτοια επένδυση αρχίζει να αποδίδει όταν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ.

* * *
Οταν όμως καλείται η ΔΕΗ να συνδέσει τη νέα εγκατάσταση με το δίκτυό της, τότε διαπιστώνει ότι δεν έχει μετρητές (τις συσκευές που μετρούν την εισερχόμενη στο δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια), ενώ γνώριζε- επί πολλούς μήνες- τις ακριβείς ανάγκες σε μετρητές (πόσοι μετρητές θα χρειαστούν, πότε και σε ποια ακριβώς περιοχή). Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε όλη την Ελλάδα.

* * *
Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στους επενδυτές αφού επιβραδύνει την (ήδη αργοπορημένη από άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες άλλων γνωστών υπηρεσιών- βλέπε ΡΑΕ, Πολεοδομία, Περιφέρεια) απόδοση της επένδυσης.

* * *
Επίσης η εγκατάσταση- η οποία συνήθως βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο χωράφι, πάνω σε κάποιο βουνόδεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ήδη εγκατεστημένα σε αυτήν συστήματα ασφαλείας. Συνεπώς εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται απροστάτευτος και περιμένει – μαζί με τους επίδοξους κλέφτες- τους μετρητές!

* * *
Είναι προφανές ότι ο τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός (σκίτσο) που θέλει πραγματικά να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Ι. Τσιπουρίδης, που χρόνια τώρα έχει αφιερώσει τη ζωή του στις ΑΠΕ και προσπαθεί να φέρει την πράσινη ανάπτυξη στη χώρα, θα πρέπει να αναλάβουν δράση γρήγορα.

Στοιχήματα
Κάτω στον Πειραιά στο λιμάνι, όπως πληροφορείται η στήλη, συνεχίζουν να πέφτουν στοιχήματα για το πότε, πώς, πού και ποιος θα επανιδρύσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να ακούγεται ντεμοντέ σήμερα, αλλά δεν είναι…

* * *
Κάποιοι βέβαια, που δεν έχουν καμία σχέση με τον εφοπλισμό, ονειρεύονταν ως και πρόσφατα υφυπουργείο, αλλά τώρα τελευταία έχουν κάνει μια στροφή και δεν ονειρεύονται πλέον υφυπουργείο διότι κατέληξαν- τρεις μήνες μετά- στο ασφαλές συμπέρασμα πως αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι υφυπουργείο αλλά υπουργείο.

Επιδοτήσεις
Αλλά μιας και πιάσαμε τα ναυτιλιακά ας πάμε λίγο και στα της- πολύπαθης – ακτοπλοΐας. Οπως αναφέρει πηγή της ΛΑΝΕ, που διάβασε το σχόλιο της στήλης ότι άδικα διαμαρτύρεται η κρητική εταιρεία για την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων του Αυγούστου, δεδομένου ότι τα αναγκαία χαρτιά τα κατέθεσε τον Ιανουάριο, η εταιρεία κατέθεσε τα σχετικά χαρτιά στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου τον Οκτώβριο του 2009 και όχι τον Ιανουάριο του 2010.

* * *
Σημειώνει μάλιστα ότι οι εταιρείες-δικαιούχοι αναγκαστικά τα καταθέτουν τρεις μήνες μετά, διότι τόσο χρειάζεται να τα μαζέψουν βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

* * *
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλό πράγμα το κράτος να οφείλει σε μια μικρή εταιρεία της ακτοπλοΐας επιδοτήσεις οι οποίες είναι σχεδόν ίσες με την αξία του ενός και μοναδικού πλοίου που κατέχει, διότι πώς θα επιβιώσουν οι εταιρείες αυτές, οι οποίες όσο μικρές και αν είναι προσφέρουν σημαντικό έργο στην εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων νησιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk