Σε τρία χρόνια το χάπι που θα μας κάνει… αιωνόβιους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Επιστήμονες στις ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα σούπερ χάπι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ανθρώπου όχι απλώς «να τα εκατοστίσει», αλλά να ζήσει υγιής περισσότερο από 100 χρόνια. Το «χάπι του Μαθουσάλα» που φιλοδοξούν να φτιάξουν θα μιμείται τη δράση τριών γονιδίων τα οποία οδηγούν στη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνας της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε τρία χρόνια. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας δρ Νιρ Μπαρζιλάι ανακάλυψε τα τρία αυτά γονίδια στο DΝΑ πεντακοσίων εβραίων Ασκενάζι, με μέσον όρο ηλικίας 100 χρόνια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Επιστήμονες στις ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα σούπερ χάπι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ανθρώπου όχι απλώς «να τα εκατοστίσει», αλλά να ζήσει υγιής περισσότερο από 100 χρόνια. Το «χάπι του Μαθουσάλα» που φιλοδοξούν να φτιάξουν θα μιμείται τη δράση τριών γονιδίων τα οποία οδηγούν στη μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνας της Γήρανσης του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές σε τρία χρόνια.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας δρ Νιρ Μπαρζιλάι ανακάλυψε τα τρία αυτά γονίδια στο DΝΑ πεντακοσίων εβραίων Ασκενάζι, με μέσον όρο ηλικίας 100 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα του ισραηλινού γενετιστή ανέλυσε δύο εκατομμύρια γενετικούς δείκτες των εθελοντών και εντόπισε τα τρία «γονίδια της μακροζωίας», τα οποία εκφράζονταν στους Ασκενάζι, δηλαδή εβραίους με καταγωγή από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Από τα τρία γονίδια που απομονώθηκαν και μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ακόμη και μετά την ηλικία των 100 ετών, τα δύο προωθούν την παραγωγή της αποκαλούμενης καλής χοληστερόλης, η οποία μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ το τρίτο προλαμβάνει τον διαβήτη.

«Η αξιοποίηση των πρωτεϊνών που παράγουν αυτά τα “γονίδια της μακροζωίας” θα επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια» προβλέπει ο δρ Μπαρζιλάι, πρώην αρχίατρος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν στο γενετικό τους υλικό ισχυρά αντίγραφα των τριών αυτών γονιδίων θα προστατεύονται από τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος, της ανθυγιεινής διατροφής, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής. Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που διαθέτουν και τα τρία αυτά γονίδια έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

«Σε ποσοστό 30% αυτοί ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και σε ποσοστό 30% κάπνιζαν δύο πακέτα την ημέρα για περισσότερο από 40 χρόνια.Παρ΄ όλα αυτά,επειδή έφεραν τα “γονίδια της μακροζωίας”, είχαν προστατευτεί από τις τραγικές συνέπειες αυτών των συνηθειών» υποστηρίζει ο δρ Μπαρζιλάι.

Οι πιθανότητες να ζήσει ένας άνθρωπος ως αυτή την ηλικία είναι μία στις 10.000, αλλά οι υπερήλικοι Ασκενάζι, οι οποίοι είχαν λιγοστούς κοινούς προγόνους, είχαν εικοσαπλάσιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια σε ηλικία. «Το όφελος εντοπισμού του γονιδίου που έχει σχέση με τη μακροζωία είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο που θα μιμηθεί ακριβώς ό,τι κάνει το γονίδιο» εξηγεί ο δόκτωρ Μπαρζιλάι, συμπληρώνοντας ότι το προσδόκιμο ζωής καθορίζεται κατά 80% από τον τρόπο ζωής και 20% από τα γονίδια.

Σύμφωνα με περυσινή έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, ως το 2040 θα έχουν διπλασιαστεί οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, φθάνοντας στο 1,3 δισεκατομμύριο, δηλαδή περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά το 2017 για πρώτη φορά τον αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών. Εως τα μέσα του αιώνα το «κλαμπ των αιωνόβιων» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 εκατομμύρια άτομα. Ο αριθμός τους αυξάνεται με ρυθμό 20 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ταχύτερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk