Στο Μπέλφαστ Μπράουν και Κόουεν

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Β.Ιρλανδία

Μετά από 10 ημέρες συνεχόμενων διαβουλεύσεων, οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Β.Ιρλανδίας, κατέληξαν την Παρασκευή σε μια ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη των εξουσιών αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας, από τον Γκόρντον Μπράουν και τον Μπράιαν Κόουεν.

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Β.Ιρλανδία | tovima.gr

Μετά από 10 ημέρες συνεχόμενων διαβουλεύσεων, οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού της Β.Ιρλανδίας, κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής σε μια ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη των εξουσιών αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης.

Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας, από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπράιαν Κόουεν, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με τους ηγέτες του Σιν Φέιν και του DUP στο Μπέλφαστ, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο αρχηγός του DUP Πίτερ Ρόμπινσον ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του υπερψήφισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Καθολικούς του Σιν Φέιν. Ο αρχηγός του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να προχωρήσει μπροστά «βασιζόμενος στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας».

Το Σιν Φέιν είχε απειλήσει με αποχώρηση από τον συνασπισμό, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης της Β.Ιρλανδίας, εάν οι Προτεστάντες του DUP δεν σταματούσαν να εμποδίζουν την εκχώρηση από το Λονδίνο των εξουσιών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης.

Οι Προτεστάντες έφεραν προσκόμματα στη διαδικασία επί δύο χρόνια, καθώς ανησυχούσαν ότι πρώην ηγέτες του IRA, που βρίσκονται στους κόλπους του Σιν Φέιν, θα είχαν έστω και κάποιο ποσοστό επιρροής σε θέματα δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk