Οταν η γυναίκα φέρνει στο σπίτι τα λεφτά…

Η κυρία Μαρία Μιχαηλίδου εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής ως τεχνικός σύμβουλος πωλήσεων και αμείβεται με μισθό που θα αναλογούσε σε δύο εργαζόμενες. Καθώς υποστηρίζει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, με τα εκτός έδρας, αυξάνουν αισθητά το εισόδημά της. « Ο άνδρας μου είναι ανοιχτόμυαλος,ουδέποτε έφερε βαρέως το γεγονός ότι αμείβομαι καλύτερα από εκείνον. Ομολογώ ότι για εμέναδεν είναι τόσο εύκολη η διαχείριση της κατάστασης.

Η κυρία Μαρία Μιχαηλίδου εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής ως τεχνικός σύμβουλος πωλήσεων και αμείβεται με μισθό που θα αναλογούσε σε δύο εργαζόμενες. Καθώς υποστηρίζει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, με τα εκτός έδρας, αυξάνουν αισθητά το εισόδημά της. « Ο άνδρας μου είναι ανοιχτόμυαλος,ουδέποτε έφερε βαρέως το γεγονός ότι αμείβομαι καλύτερα από εκείνον. Ομολογώ ότι για εμέναδεν είναι τόσο εύκολη η διαχείριση της κατάστασης. Υπάρχουν φορές που δεν αισθάνομαι ασφαλήςκαι με αγχώνει το γεγονός ότι έχω τη βασική ευθύνη κάποιων πραγμάτων. Ο ίδιοςπάντως δεν παραπονιέται για το γεγονός ότι ταξιδεύω συχνά, τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, αλλά και για το ότι γυρίζω, καθημερινά, αργότερα από εκείνον στο σπίτι- εργάζεται σε τράπεζαως marketing manager,με εξειδίκευση στα αμοιβαία κεφάλαια. Δεν κρύβω ότι έχει σε μεγάλο βαθμό τη φροντίδα του σπιτιού, αλλά και ότι δέχεται να επωμιστεί τη στήριξη μιας οικογένειας με παιδιά».

Στην Ελλάδα πάντως τα στερεότυπα καλά κρατούν ακόμη, σύμφωνα με την κυρία Μαρία Στρατηγάκη , γενική γραμματέα Ισότητας και επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο. « Ακόμη κι αν η γυναίκα στηρίζει σε μεγαλύτερο βαθμότο σπίτι,σπανίως συναντάται άνδρας που να παραμένει συνειδητά εκτός εργασιακού πεδίου. Σοβαρή ποιοτική αλλαγή θα είχαμε αν οι άνδρες αναλάμβαναν τα οικιακά. Στόχος δεν είναιπάντωςη πλήρης αντιστροφή των ρόλων, αλλά ο καταμερισμός των οικογενειακών υποχρεώσεων».

Στις σκανδιναβικές χώρες η μεγάλη συμμετοχή των ανδρών στην ανατροφή των παιδιών είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται, σύμφωνα με την κυρία Στρατηγάκη. Στην Ελλάδα ανάλογες πρακτικές ή ατροφούν ή στρεβλώνονται. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των αδειών πατρότητας: μολονότι το θεσμικό πλαίσιο τις προβλέπει- η χώρα ήταν υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τη σχετική κοινοτική οδηγία-, εν τούτοις οι πατεράδες κάνουν χρήση τους για εντελώς διαφορετικούς λόγους, όπως οι μεταπτυχιακές σπουδές.

Στην πλειονότητά τους, εξάλλου, οι άνδρες έχουν βρει το τέλειο άλλοθι στη φθηνή εργασία που προσφέρουν οι μετανάστριες οικιακές βοηθοί και οι νταντάδες. Τι συμβαίνει, λοιπόν: οι γυναίκες τους είναι στην πρώτη γραμμή της παραγωγής, οι ίδιοι όμως δεν επιβαρύνονται με επιπλέον ευθύνες. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν συναντάται σε έκταση σε εξελιγμένες χώρες, όπως οι σκανδιναβικές και οι Ηνωμένες Πολιτείες (όπου άλλωστε το baby sitting κοστίζει πολύ πιο ακριβά), ενώ εξυπηρετεί απόλυτα το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο.

Το θέατρο και τα «ρετιρέ»

«Ο άνδρας μου είναι ανοιχτόμυαλος, ουδέποτε έφερε βαρέως το γεγονός ότι αμείβομαι καλύτερα από εκείνον» λέει η κυρία Μαρία Μιχαηλίδου

Η Αννα Κ. είναι παντρεμένη με ηθοποιό, ο οποίος ασχολείται κατ΄ εξοχήν με το θέατρο. Ως εκ τούτου έχει αναλάβει η ίδια την ευθύνη του ταμείου του σπιτιού. Ανήκει στα «ρετιρέ» του Δημοσίου (αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της) και εργάζεται σε υπηρεσία στην οποία παρέχονται πολλά επιδόματα, τα οποία και καθιστούν παχυλό τον μηνιαίο της μισθό. « Το γεγονός ότι εγώ πηγαίνω τα (πολλά) λεφτά στο σπίτιδεν έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σχέση μας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον » τονίζει η ίδια, κάνοντας χιούμορ: « Δεν ξέρωμήπως την πλήξουν τα νέα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ».

« Παντρευτήκαμε έχοντας πλήρη συνείδησηκαι οι δύοτής ασταθούς φύσης της δουλειάς του.Αντισταθμίζει- εκτιμώ- την κατάστασητο γεγονός ότι ταιριάζουμε πολύ ως άνθρωποι, αλλά και το πώς ο ίδιος στέκεται μέσα στο σπίτι. Συμμετέχει σε όλα, ακόμη και στο μεγάλωμα της κόρης μας, διατηρώντας τα ανδρικά του χαρακτηριστικά.Ισως παράλληλαπαίζει ρόλο και η δική μου ανατροφή:ποτέ δεν περίμενα κάποιονγια να με σώσει». Αν ζούσε στη Βρετανία η Αννα θα συγκαταλεγόταν απλώς στο 19% των γυναικών που κερδίζουν περισσότερα από το έτερον ήμισυ ή στο ευρύτερο 44% εκείνων που παίρνουν αν μη τι άλλο τα ίδια. Στην ημεδαπή παραμένει ακόμη εξαίρεση.

« Συμμετείχααναγκαστικάσε μια τέτοια κατάσταση , όταν αποφάσισα να φύγω από τη δουλειά μου, κάτω από συνθήκες εξαιρετικά πιεστικές », δηλώνει ο κ. Χ.Π., μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος δεν θέλει να κοινοποιήσει το όνομά του γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό του αντιπροσωπευτική περίπτωση. « Η απόφαση ελήφθη από κοινού με την τότε γυναίκα μου. Δεν άντεχα το συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλονκαι ήθελα να έχω χρόνο προς αναζήτηση νέου. Οφείλω να παραδεχθώ ότι μου ήταν δύσκολο. Παρότι ήξερα ότι ήταν μόνον για λίγους μήνεςκαι είχα πράγματα να ασχοληθώ περνούσα άπειρες ώρες με τον γιο μου-δεν αισθανόμουν δυνατός. Δεν έχω μεγαλώσει και στη Βόρεια Ευρώπη…».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk