Ζητεί και άλλες τροποποιήσεις η ΝΔ

Εμμένει στις διαφωνίες της η Νέα Δημοκρατία για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρά τις τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης . Η Ρηγίλλης μιλάει για «μεμονωμένες αλλαγές» που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και αναμένει περαιτέρω κυβερνητική υποχώρηση στη Βουλή. Η ΝΔ εξακολουθεί να διαφωνεί με πολλές από τις διατάξεις και θέτει «αστερίσκους», αν και αναγνωρίζει ότι υπήρξαν βελτιώσεις από το αρχικό σχέδιο, ύστερα από την πίεση που άσκησε, όπως θεωρεί, η «γαλάζια» ηγετική ομάδα.

Εμμένει στις διαφωνίες της η Νέα Δημοκρατία για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρά τις τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης .

Η Ρηγίλλης μιλάει για «μεμονωμένες αλλαγές» που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και αναμένει περαιτέρω κυβερνητική υποχώρηση στη Βουλή.

Η ΝΔ εξακολουθεί να διαφωνεί με πολλές από τις διατάξεις και θέτει «αστερίσκους», αν και αναγνωρίζει ότι υπήρξαν βελτιώσεις από το αρχικό σχέδιο, ύστερα από την πίεση που άσκησε, όπως θεωρεί, η «γαλάζια» ηγετική ομάδα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς , ο οποίος πιέζεται από τον ΛΑΟΣ και από βουλευτές και στελέχη που ανήκουν στη «λαϊκή Δεξιά» της ΝΔ, θεωρεί μείζον εθνικό θέμα, μετά την οικονομία, το Μεταναστευτικό και θα κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση.

«Αν πρέπει να διανύσουμε μια απόσταση 100 χιλιομέτρων, είμαστε μόνο στα πρώτα 20. Εχουμε δρόμο ακόμη» έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει στην υιοθέτηση των προτάσεων της ΝΔ, μια κίνηση που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως από την κυβέρνηση. «Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πολύ απέχουν από τις θέσεις της ΝΔκαι τις ανάγκες του τόπου» ανέφερε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ κ. Χρ. Ζώης.

O ι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ για το Μεταναστευτικό χαμήλωσαν πάντως αρκετά χθες, αφού προηγήθηκε χθες το πρωί η ασυνήθιστη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Ραγκούση στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή. Η κατ΄ ιδίαν συζήτηση διάρκειας μιας ώρας έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα για τα οικονομικά μέτρα, να συνομιλήσει με τον κ. Ραγκούση και να συζητήσουν τα τρία μεγάλα θέματα για τη ΝΔ, δηλαδή το Μεταναστευτικό, το σχέδιο «Καλλικράτης» και τον εκλογικό νόμο. Τ ο καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση δημιούργησε εξαρχής την εντύπωση στη Ρηγίλλης ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, μετά και την πίεση του κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου «δημιουργεί αδιέξοδα στην ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μια «παρασκηνιακή» συνεννόηση, αφού οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων και θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μετωπικές συγκρούσεις.

Ως εκ τούτου γίνονται προσπάθειες να εξευρεθεί κοινός τόπος και η ΝΔ αναμένει και άλλες κινήσεις «καλής θελήσεως» από την κυβέρνηση, που έτυχε της «γαλάζιας» συναίνεσης, έστω και επί της αρχής, για τα οικονομικά μέτρα, αν και ο κ. Σαμαράς επιμένει στην ανάγκη να υιοθετηθεί το αναπτυξιακό πλαίσιο που προτείνει.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα επιμένει στις θέσεις του, τονίζοντας πως οι κυβερνητικές ρυθμίσεις καθιστούν την Ελλάδα το χαλαρότερο κατώφλι εισόδου μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, και σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν αυστηρότερες προϋποθέσεις, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης επιμένει ότι οι ρυθμίσεις οδηγούν σε έναν καλύτερο κώδικα και υποστηρίζει πως το σύνολο των διατάξεων ανοίγει τον δρόμο να υπάρξει συμφωνία με τα κόμματα. «Κακώς δεν συμφωνούν. Ούτε κάνουμεούτε θέλουμε μαζική νομιμοποίηση» λέει ο υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk