γνωμη

Το παίγνιο

Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν απολύτως ξεφύγει. Οι αδηφάγες αγορές και οι αδίστακτοι κερδοσκόποι που τις συνοδεύουν, αφού εξήντλησαν την Ελλάδα, μετακινήθηκαν από προχθές στην Ιβηρική χερσόνησο, ασκώντας πιέσεις όχι μόνο στην ασθενή Πορτογαλία, αλλά και στην ισχυρότερη Ισπανία. Και όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα επιτεθούν τόσο στην Ιταλία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι οι προηγούμενες επιθέσεις στην Ελλάδα δεν ήταν παρά προπαρασκευαστικές μετάπτωσης της κρίσης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στον δημοσιονομικό, με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση συνολικά της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος.

Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν απολύτως ξεφύγει.

Οι αδηφάγες αγορές και οι αδίστακτοι κερδοσκόποι που τις συνοδεύουν, αφού εξήντλησαν την Ελλάδα, μετακινήθηκαν από προχθές στην Ιβηρική χερσόνησο, ασκώντας πιέσεις όχι μόνο στην ασθενή Πορτογαλία, αλλά και στην ισχυρότερη Ισπανία. Και όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα επιτεθούν τόσο στην Ιταλία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι οι προηγούμενες επιθέσεις στην Ελλάδα δεν ήταν παρά προπαρασκευαστικές μετάπτωσης της κρίσης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στον δημοσιονομικό, με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση συνολικά της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος.

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν δεν υπάρξει δυναμική αντίδραση, σε ελάχιστο χρόνο οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα θέσουν υπό καθεστώς ομηρείας όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Θα απειλήσουν ευθέως την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, θα κλονίσουν τις επιχειρήσεις, θα θέσουν υπό δοκιμασία τη συνοχή των κοινωνιών και κυρίως θα αμφισβητήσουν το πιο φιλόδοξο μεταπολεμικό πολιτικό σχέδιο, αυτό της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Πολλοί μέχρι πρότινος δεν έβλεπαν τον κίνδυνο και προσέφεραν επιχειρήματα και εργαλεία σε αυτόν τον τόσο αμαρτωλό κερδοσκοπικό κύκλο, ο οποίος αφού τίναξε στον αέρα το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα επιμένει στο χαρτοπαίγνιο και θέλει να υπερκερδοσκοπήσει σε βάρος των χωρών.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ανεκτή. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να βάλει άμμο στα γρανάζια της κερδοσκοπίας, να θέσει εμπόδια, περιορισμούς και κυρίως να δημιουργήσει περιβάλλον κινδύνων και κόστους στον «καπιταλισμό-καζίνο» που έχει επικρατήσει τα τελευταία 20 χρόνια.

Υπάρχουν τρόποι, όπως και δοκιμασμένα τεχνικά εργαλεία. Εχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις κεντρικές τράπεζες, οι χώρες έχουν ανάλογες εμπειρίες και είναι σε θέση να ορθώσουν εμπόδια στο παίγνιο των αγορών. Ο κόσμος άλλωστε έζησε επί δεκαετίες χωρίς ανοιχτές πωλήσεις τίτλων, όπως και χωρίς ανεξέλεγκτες κινήσεις κεφαλαίων με καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Πρόσφατα μάλιστα με την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 υιοθετήθηκαν τέτοιοι περιορισμοί διεθνώς. Μπορούν να επανέλθουν. Και τέλος πάντων, οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, έστω όσοι έχουν επαφή με τις κοινωνίες που εκπροσωπούν και δεν είναι μαριονέτες των τεχνικών του χρήματος, οφείλουν να αναλάβουν συντονισμένη δράση ώστε να ξεπεράσουν τη στρέβλωση των κερδοσκοπικών κινήσεων κεφαλαίων.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk