Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Νέα υψηλά για τα CDS Ισπανίας και Πορτογαλίας

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρέος των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και η υποχώρηση των μετοχών την Παρασκευή οδηγούν τα futures του bund στο υψηλότερο επίπεδό από τον περασμένο Απρίλιο και την απόδοση του διετούς ομολόγου σε ιστορικό χαμηλό.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Νέα υψηλά για τα CDS Ισπανίας και Πορτογαλίας | tovima.gr

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση την Παρασκευή οι ασφυκτικές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, εν μέσω φόβων για επέκταση της κρίσης στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στα ελληνικά ομόλογα, το spread του 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund) διευρύνθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στις 370 μονάδες. Το κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμών της χώρας (το CDS του 5ετούς ομολόγου) ανήλθε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο, των 444.700 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ χρέους.

Νέα υψηλά καταγράφουν και τα CDS της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Το CDS του 5ετούς πορτογαλικού ομολόγου διευρύνεται στις 238 μονάδες βάσης από 229,5 μονάδες και του ισπανικού στο ιστορικό υψηλό των 182 μονάδων, από 170 την Πέμπτη. Το CDS του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου είναι 51 μονάδες και του γαλλικού 67.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρέος των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και η υποχώρηση των μετοχών την Παρασκευή οδηγούν τα futures του bund στο υψηλότερο επίπεδό από τον περασμένο Απρίλιο και την απόδοση του διετούς ομολόγου σε ιστορικό χαμηλό.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των 10 τελευταίων εβδομάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων είναι οι τραπεζικές μετοχές.

Goldman Sachs: Πιο κοντά η διάσωση

Οικονομική βοήθεια, η οποία δεν θα προέρχεται από τις αγορές (δηλαδή θα προέλθει από κυβερνήσεις ή διεθνείς οργανισμούς), βλέπει για την Ελλάδα Goldman Sachs, στην εβδομαδιαία αναφορά της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η βοήθεια αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως και πριν τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται μέσω των αγορών.

Ενδιαφέρον είναι το σημείο στο οποίο λεει ότι ενδεχόμενη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνει με βάση το άρθρο 122 της Συνθήκης, το οποίο αναφέρει ότι «όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, με πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ενωσης.»

Ο αμερικανικός οίκος (που έχει κυρίαρχη θέση στις διεθνείς αγορές ομολόγων) εκτιμά ότι υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για ανάμειξη του ΔΝΤ.

Commerzbank: Η αποτίμηση δείχνει χρεοκοπία

Η χρεοκοπία της Ελλάδας παραμένει μια απόμακρη πιθανότητα, ωστόσο η αποτίμηση στην αγορά δείχνει το αντίθετο, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Κρίστοφ Ρίγκερ.

Η κήρυξη χρεοκοπίας θα ήταν μια μη αποδεκτή πολιτική επιλογή και έτσι η Ελλάδα θα χρειάζονταν κάποιου είδους διάσωση, προσέθεσε.

Με μελανά χρώματα παρουσιάζει την ελληνική οικονομία έκθεση της Deutsche Bank, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, η οποία χαρακτηρίζει ουσιαστικά χρεοκοπημένη τη χώρα και «ευκολόπιστη» την Ευρωπαϊκή Ένωση που πείστηκε από το ΠΣΑ.

Η έκθεση, με τον τίτλο «Ελπίζοντας σε ένα θαύμα», θεωρεί επίσης «απόδειξη επικείμενης διάσωσης» το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενώ επισημαίνει ότι οι ναυτιλιακές παραμένουν με «βυζαντινές διαδικασίες» εκτός φορολογικής βάσης.

«Κάποιοι σχολιαστές αναρωτιούνται πώς μπορεί η Κομισιόν να είναι τόσο ευκολόπιστη, με το έλλειμμα να πλησιάζει ο 13%, αλλά εμείς το βλέπουμε ως απόδειξη επικείμενης διάσωσης» αναφέρει η έκθεση.

«Η Κομισιόν» συνεχίζει η έκθεση «υπόσχεται να συνεχίσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και περιμένει να λάβει τις λεπτομέρειες εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού το Μάρτιο. Πώς ακριβώς θα ασκήσει πιέσεις η Κομισιόν σε μια χρεοκοπημένη χώρα; Απειλώντας την με πρόστιμα μη συμμόρφωσης;»

«Εναλλακτικά» καταλήγει η έκθεση «η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητιανέψει διάσωση από το ΔΝΤ. Βλέποντας ότι θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα ούτως ή άλλως, το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, ποιον αφέντη διαλέγει να υπηρετήσει»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk