Ορθή η απόφαση για την επιτήρηση λένε οι Γερμανοί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Oι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές χαρακτήρισαν χθες ορθή την απόφαση των Βρυξελλών να θέσει υπό αυστηρή επιτήρηση την Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξαίρουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αν και διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι πραγματικά εφαρμόσιμο. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι μεν εμφανίζονται ως «καλοί» έναντι της Αθήνας, οι δε ως «κακοί». Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: πρώτον, στον ρόλο του «καλού» ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βέρνερ Χόιερ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟOι περισσότεροι γερμανοί αναλυτές χαρακτήρισαν χθες ορθή την απόφαση των Βρυξελλών να θέσει υπό αυστηρή επιτήρηση την Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξαίρουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, αν και διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι πραγματικά εφαρμόσιμο. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι μεν εμφανίζονται ως «καλοί» έναντι της Αθήνας, οι δε ως «κακοί».

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: πρώτον, στον ρόλο του «καλού» ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βέρνερ Χόιερ. «Θαυμάζω τους έλληνες συναδέλφους που προχωρούν με τέτοια αποφασιστικότητα. Ευχόμαστε μόνο να τους το επιτρέψουν και οι εξωτερικές συνθήκεςκαθώς είναι σαφέςότι ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να απαιτήσει πολλά από τους Ελληνες» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Και καθώς οι τελευταίοι είναι σκληρά καρύδια και αγαπούν πολύ τις διαδηλώσειςη προσπάθειά του θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Ως «κακός» ξεχωρίζει ο αρθρογράφος της συντηρητικής «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» κ. Βέρνερ Μούσλερ, ο οποίος αντιτίθεται με κάθε τρόπο στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. «Οι φωνές που κάνουν λόγο για έξωθεν βοήθεια από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να παρασύρουν την Ελλάδα σε υπεκφυγές» γράφει. Παράλληλα αμφιβάλλει για το κατά πόσον τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι αρκετά προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία.

Ενδιάμεση στάση τηρεί η σχολιάστρια της αριστερής-εναλλακτικής «Τageszeitung» κυρία Νικόλα Λίεμπερτ , η οποία περιγράφει το δίλημμα των κοινοτικών εταίρων: από τη μία να μη θέλουν να βοηθήσουν την Αθήνα, από την άλλη όμως να μη θέλουν να ρισκάρουν και τον κατήφορο του ευρώ σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας. Η δική της άποψη: υπεράσπιση του ευρώ σε νέα βάση- με εναρμόνιση της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο μόνος που ανατρέπει τους ρόλους είναι ο εκπρόσωπος για θέματα οικονομικής πολιτικής του κόμματος «Αριστερά» κ. Αλεξάντερ Ούλριχ, ο οποίος παρουσιάζεται «καλός» με την Αθήνα και «κακός» με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και όχι τον οικονομικό κορσέ των Βρυξελλών» δήλωσε χθες στο Βερολίνο. «Η μείωση του κρατικού ελλείμματος κατά 75% εντός τριών ετών αποτελεί ανέφικτο στόχο και είναι οικονομικά παράλογος και κοινωνικά καταστρεπτικός. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά συστήματα θα πνίξουν την εσωτερική αγορά και θα εξωθήσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια» συμπλήρωσε.

Σε μεγάλο βαθμό η ελληνική κακοδαιμονία, σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό, οφείλεται στο ντάμπινγκ που εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση στη φορολογία και στους μισθούς. «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική» υπογραμμίζει. «Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί με ευρωομόλογο, ενώ η Ευρώπη χρειάζεται μεσοπρόθεσμα οικονομική κυβέρνηση που να αξίζει αυτό το όνομα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk