Στα πράγματα

«Ναι» σε οικονομικά μέτρα, αλλά με αναπτυξιακή διάσταση

Από τα κυβερνητικά μέτρα λείπει η αναπτυξιακή διάσταση. Ο κοινωνικός διάλογος ήταν τελικώς προσχηματικός, αλλά εν τέλει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπογραφεί, υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Από τα κυβερνητικά μέτρα λείπει η αναπτυξιακή διάσταση. Ο κοινωνικός διάλογος ήταν τελικώς προσχηματικός, αλλά εν τέλει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπογραφεί, υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

– Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών ο Πρωθυπουργός;

«Ακόμα κι αν θεωρήσει κάποιος ότι τα μέτρα αυτά είναι σωστά- γιατί προφανώς κανένας Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να γίνεται δυσάρεστος και να προωθεί σκληρά οικονομικά μέτρα που πλήττουν ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού- τους λείπει ένα βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό: τους λείπει η αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή το πώς δημιουργείς ανάπτυξη και πλούτο, έτσι ώστε να μπορέσει και το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα. Και φυσικά λείπει και ο απαραίτητος διάλογος με τους θεσμοθετημένους φορείς».

– Πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση άρχισε διάλογο για ορισμένα σοβαρά θέματα (Φορολογικό, Ασφαλιστικό), ο οποίος όμως αιφνιδίως διακόπηκε. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

«Πράγματι, έτσι έγινε. Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι όλη η διαδικασία “διαλόγου” που έγινε ως σήμερα για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό δεν αποτελεί πραγματική διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Διαπιστώνουμε ότι ο διάλογος αυτός ήταν προσχηματικός για να συγκαλύψει έναν άλλον παράλληλο και ουσιαστικό διάλογο γι΄ αυτά τα θέματα, που διεξαγόταν σε πολύ κλειστό κύκλο. Η έλλειψη διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς αποτελεί βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα.

Και θεωρούμε ότι με την απαξίωση του ρόλου των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης δεν θα έχουν αξιόπιστους θεσμικούς κοινωνικούς συνομιλητές, αλλά συζητήσεις και διαβουλεύσεις με εκατοντάδες επιμέρους “μπλόκα” διαφόρων κοινωνικών ομάδων και συμφερόντων. Ευελπιστούμε να μην είναι αυτή η πραγματική τους επιδίωξη». – Και από την άλλη πλευρά υπάρχει η εκκρεμότητα της υπογραφής της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πιστεύετε ότι θα σταθεί δυνατόν να υπογραφεί;

«Θεωρώ ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας τελικώς θα υπογραφεί, και σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν όλοι. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση αν δεν γίνουν γνωστές οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, για να ξέρουμε στο τέλος τι θα μείνει στο ταμείο. Και τούτο διότι η πολιτική τής κυβέρνησης είναι καθαρά εισπρακτική, δεν την ενδιαφέρουν οι θέσεις εργασίας και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Πάντως εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και να τεθεί πλαφόν ασφαλείας στον κατώτερο μισθό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk