Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά λόγω καυσίμων

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των καυσίμων άρχισαν να στήνονται αμέσως μετά την εξαγγελία για αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων, ενώ παράλληλα η επιβάρυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι σημαντική. Αν ο ειδικός φόρος αυξηθεί μόνο κατά 10%, τότε ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιβαρυνθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών. Ειδικότερα, με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να επιβαρυνθεί …

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των καυσίμων άρχισαν να στήνονται αμέσως μετά την εξαγγελία για αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων, ενώ παράλληλα η επιβάρυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι σημαντική. Αν ο ειδικός φόρος αυξηθεί μόνο κατά 10%, τότε ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιβαρυνθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών.

Ειδικότερα, με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός με την αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων, αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αν και τούτο δεν θα γίνει άμεσα εμφανές, δηλαδή δεν θα αυξηθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αλλά η αναμενόμενη πτώση του δεν θα συμβεί. Και τούτο διότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι τιμές των καυσίμων είχαν σημειώσει σημαντική μείωση και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, από την πτώση των διεθνών τιμών ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ωφεληθεί κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πάντως, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η αύξηση του ειδικού φόρου των τσιγάρων θα επιβαρύνει με 0,8 ποσοστιαίες μονάδες τον δείκτη τιμών καταναλωτή, σε μια περίοδο όπου έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς ανατιμητικές τάσεις- για ανεξάρτητους λόγους- στην αγορά, είναι προφανές ότι ο πληθωρισμός αναζωπυρώνεται εκ νέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο- λίγους μήνες μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσηςπολλές βιομηχανικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις γνωστοποιούσαν στο υπουργείο Οικονομίας (τότε υπουργείο Ανάπτυξης) τιμοκαταλόγους με μειώσεις τιμών. Το κλίμα πλέον έχει αλλάξει, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ο πληθωρισμός ανεβαίνει- και σε αυτό βοηθά η κυβερνητική πολιτική. Το μείγμα αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο.

Οι ίδιες πηγές πάντως εξηγούσαν ότι από την επικείμενη αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων, τουλάχιστον κατά 10%, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιβαρυνθεί κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 0,82 ποσοστιαίες μονάδες από την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Βέβαια η επιβάρυνση δεν θα γίνει εμφανής καθ΄ ολοκληρίαν τον Φεβρουάριο, αλλά θα επιμεριστεί και στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου και, όπως έλεγαν, «έχει σημασία πότε θα γίνει η αύξηση του φόρου».

Εν τω μεταξύ από τον Μάρτιο η αύξηση των τιμών των καυσίμων θα αρχίσει να γίνεται ορατή και στην αγορά. Τα κοστολόγια των προϊόντων αρκετών κλάδων αναμένεται να επηρεαστούν, εκτός φυσικά από την αύξηση του μεταφορικού κόστους που έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένη. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι πρόκειται να αυξηθούν τα κόμιστρα των μεταφορικών επιχειρήσεων, ενώ θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες οι κλάδοι της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, των πλαστικών και των καλλυντικών, καθώς και ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, των υλικών συσκευασίας, των πλαστικών ειδών μιας χρήσης και των συσκευαστών-παραγωγών φιαλιδίων υγραερίου.

Τη χρονική υστέρηση εξαγγελίας και εφαρμογής της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων εκμεταλλεύονται πολλές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και συσσωρεύουν βενζίνες και πετρέλαια με μαζικές παραγγελίες προς τα διυλιστήρια της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραγγελίες για τις βενζίνες από τις εταιρείες προς τα διυλιστήρια έχουν αυξηθεί το τελευταίο διήμερο κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ για τις δύο κατηγορίες πετρελαίων, θέρμανσης και κίνησης, η αύξηση των παραγγελιών φθάνει στο 40% σε σχέση με τις ίδιες ακριβώς ημέρες του Ιανουαρίου του 2009. Είναι πλέον βέβαιο ότι πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται η διάθεση των περισσότερων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να επωφεληθούν από την επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, να συσσωρεύσουν σημαντικές ποσότητες με τον τρέχοντα χαμηλότερο ειδικό φόρο και να πουλήσουν ακριβότερα μόλις ισχύσουν οι νέες αυξημένες τιμές καυσίμων ώστε να κερδίσουν σημαντικά ποσά. Χαρακτηριστικά, στέλεχος της αγοράς έλεγε χθες: «Αποθηκεύουμε βενζίνες και πετρέλαια ακόμη και στους ψύκτες νερού των δεξαμενών μας!». Από τη διαδικασία αυτή υπολογίζεται ότι όλες οι εταιρείες εμπορίας θα μοιραστούν επιπλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν θα γινόταν αν η εφαρμογή του μέτρου ακολουθούσε αμέσως μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Εκτός από την κερδοσκοπία, πάντως, όσον αφορά τις βενζίνες και τα πετρέλαια υπάρχει και άλλος ένας λόγος όσον αφορά τις υψηλές παραγγελίες αυτές τις ημέρες: η απεργία των τελωνειακών, η οποία έχει φοβίσει τόσο τις εταιρείες όσο και τους πρατηριούχους. Ερχεται Καθαρά Δευτέρα σε λίγες ημέρες και δεν θέλουν να μείνουν χωρίς καύσιμα για όσους θα ταξιδέψουν.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει και ένας ακόμη λόγος υψηλών παραγγελιών που είναι η κακοκαιρία στη χώρα, με το επακόλουθο του αυξημένου ρυθμού εφοδιασμού των πολυκατοικιών. Τα ΕΛΛΠΕ πωλούν κάθε μήνα περίπου 230.000 τόνους βενζίνες κάθε τύπου και περίπου 650.000 τόνους πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Αλλος ένας αστάθμητος παράγοντας θα επηρεάσει τις τελικές τιμές μετά την επιβολή της αύξησης στον ΕΦΚ καυσίμων: το αργό πετρέλαιο έπεσε χθες στα 73,2 δολάρια το βαρέλι από 77 δολάρια που ήταν προ διημέρου, ενώ και το ευρώ υποχωρεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, γεγονός που συνδυαστικά θα «απορροφήσει» ένα μέρος της αύξησης του ειδικού φόρου. Για να αποφευχθεί μάλιστα η κερδοσκοπία στην αντλία, καλό είναι οι ελεγκτικές αρχές να έχουν τον νου τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk