Κερδισμένοι οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών το τελευταίο 6μηνο

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών της ΝΑ Ευρώπης τους τελευταίους μήνες καθώς οι επενδυτές επιβράβευσαν τις προσπάθειες των κυβερνήσεών τους για επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις χώρες ζήτησαν τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Στον αντίποδα, στη δίνη των ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα ομόλογα περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, λόγω…

Κερδισμένοι οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών το τελευταίο 6μηνο | tovima.gr

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών της ΝΑ Ευρώπης τους τελευταίους μήνες καθώς οι επενδυτές επιβράβευσαν τις προσπάθειες των κυβερνήσεών τους για επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις χώρες ζήτησαν τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Στον αντίποδα, στη δίνη των ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα ομόλογα περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, λόγω των ανησυχιών της επενδυτικής κοινότητας για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους τους.

Την περασμένη εβδομάδα η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε για πρώτη φορά στην εποχή του ευρώ τις 400 μονάδες βάσης, ενώ σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η επένδυση σε μετοχές και ομόλογα της Ουγγαρίας, μιας χώρας που προσέφυγε στο ΔΝΤ, είναι πιο ασφαλής απ΄ ό,τι η τοποθέτηση στην Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται και στη σημαντική υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ανάλογη είναι η πορεία τους και για την Πολωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας έχει ενισχυθεί από τον περασμένο Ιούνιο κατά 39%, ενώ κέρδη 24% καταγράφουν κατά μέσον όρο οι αναδυόμενες αγορές. Στον αντίποδα, στον αναπτυγμένο κόσμο η απόδοση των μετοχών δεν ξεπέρασε το 17%.

Οπως τονίζουν οικονομολόγοι, τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με το χρέος τους, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 40% σε σχέση με το 80% στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επηρεαστούν οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης από τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk