Ανησυχίες Τρισέ για την επιδείνωση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη

Oι φόβοι ότι τα χρέη των κυβερνήσεων είναι τεράστια και ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια, ακόμη χειρότερη της περυσινής, χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη πήραν νέες διαστάσεις χθες, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν χθες, εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Νόμιζαν οι επενδυτές ότι η δημοσιονομική κρίση είναι πρόβλημα μόνο της μικρής και απομονωμένες ελληνικής οικονομίας και σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα, ενώ δυσκολεύτηκαν πολύ να πουληθούν τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας.

Oι φόβοι ότι τα χρέη των κυβερνήσεων είναι τεράστια και ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια, ακόμη χειρότερη της περυσινής, χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη πήραν νέες διαστάσεις χθες, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκαν χθες, εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Νόμιζαν οι επενδυτές ότι η δημοσιονομική κρίση είναι πρόβλημα μόνο της μικρής και απομονωμένες ελληνικής οικονομίας και σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα, ενώ δυσκολεύτηκαν πολύ να πουληθούν τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας. Πανικοβλήθηκαν ωστόσο από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ για καλπάζουσα επιδείνωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών σε αρκετές χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Το ευρώ και όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέρρευσαν χθες. Οι απώλειες στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν μεταξύ του 2,20% και του 2,75%, αλλά η Μαδρίτη, η Λισαβόνα, το Μιλάνο και η Αθήνα βούτηξαν χάνοντας 5,94%, 4,86%, 3,45% και 3,33% της αξίας τους χθες. Το ευρώ από τα 1,39 δολάρια αφού βυθίστηκε ως τα 1,3728 δολάρια στη συνέχεια προσπαθούσε να κρατηθεί γύρω στα 1,3750 δολάρια, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων επτά μηνών έναντι του δολαρίου.

Το ξεπούλημα των ευρωπαϊκών μετοχών παρέσυρε τη Wall Street και τις τιμές πετρελαίου και χρυσού. Και τούτο διότι οι συνέπειες από τον δημοσιονομικό κίνδυνο είναι τόσο αστάθμητες, και κυρίως δεν θα περιοριστούν στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά θα πλήξουν και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αγορές των εμπορευμάτων κατρακύλησαν με τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού να χάνουν σχεδόν 4% και 5% αντίστοιχα. Οι αμερικανικές αγορές πιέστηκαν επίσης από τα απρόσμενα αρνητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Και οι τρεις δείκτες, ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq, έχαναν πάνω από 2% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Δραματικός ήταν ο τόνος του προέδρου της ΕΚΤ κ. Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όπου και αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια του ευρώ. Παραδέχτηκε τις τεράστιες οικονομικές αβεβαιότητες, δήλωσε ότι η ανάκαμψη θα είναι αναιμική στην καλύτερη περίπτωση και επισήμανε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και τα τεράστια ελλείμματα θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Αφησε να εννοηθεί, με άλλα λόγια, ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στα ιστορικά αυτά χαμηλά επίπεδα. «Η ανάκαμψη θα είναι ακανόνιστη και οι προοπτικές υπόκεινται στην αβεβαιότητα» δήλωσε ο κ. Τρισέ. Πάντως ο κεντρικός ευρωτραπεζίτης προσπάθησε να καλμάρει τις ανησυχίες των επενδυτών για τους κινδύνους που απορρέουν από τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Επισήμανε μεν ότι «το απολύτως κρίσιμο στοιχείο» είναι να παραμείνει η ελληνική κυβέρνηση πιστή στα μέτρα που εξήγγειλε για τη δραστική μείωση του ελλείμματος από τα ύψη του 12,7% ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 3% το 2012, αλλά έχει «εμπιστοσύνη» ότι θα επιτύχει στον δύσκολο στόχο της.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απρόσμενη επιδείνωση της αγοράς εργασίας έπληξε τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για θετικά στοιχεία της απασχόλησης και της ανεργίας σε όλους, εκτός του αγροτικού, τομείς της αμερικανικής οικονομίας για τον Ιανουάριο, τα οποία δημοσιοποιούνται σήμερα. Τα στοιχεία που έπληξαν τις προσδοκίες έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά σημείωσαν απροσδόκητη αύξηση κατά 8.000 και έφθασαν στις 480.000 την εβδομάδα που πέρασε, ενώ αναμενόταν πτώση στις 460.000. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά την καταστρεπτική για το κόμμα του ήττα στη Μασαχουσέτη έθεσε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της ανεργίας. Πάντως οι οικονομολόγοι είχαν προχθές προβλέψει ότι τα σημερινά στοιχεία θα δείξουν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 5.000 τον περασμένο μήνα αλλά αύξηση και της ανεργίας στο 10,1% από 10% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk