Πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία

«Όχι» στη συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων με ΗΠΑ

Eναντίον της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε τραπεζικές βάσεις δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τάχθηκε την Πέμπτη η επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου. Την επόμενη εβδομάδα η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Eναντίον της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε τραπεζικές βάσεις δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τάχθηκε την Πέμπτη η επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης.

Οι βουλευτές στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης, τάχθηκαν με 29 ψήφους υπέρ, 23 κατά, και μια αποχή, υπέρ της απόρριψης της συμφωνίας κατά την τελική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προβλέπεται για την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Η ψηφοφορία αυτή πιθανόν να ενοχλήσει τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα αποτελούσε «τραγικό λάθος» που θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόληψη των επιθέσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Κατά την άποψη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εξουσιοδότηση που δόθηκε στις αμερικανικές αρχές να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του διατραπεζικού δικτύου SWIFT δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία αυτών των προσωπικών δεδομένων, διαπιστώνοντας «υπερβολική παρείσδυση» στο χώρο των προσωπικών δεδομένων.

Το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα δεν είναι δεδομένο. Θα εξαρτηθεί από τη στάση των Βρετανών και Ισπανών σοσιαλιστών βουλευτών, των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει τη συμφωνία των τραπεζών με την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk