Αναμένουν χτύπημα της Αλ Κάιντα οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Βέβαιη θεωρούν οι αρχηγοί της CΙΑ και του FΒΙ μια νέα τρομοκρατική απόπειρα της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ ως τον Ιούλιο. Ενημερώνοντας χθες επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, οι επικεφαλής των δύο μυστικών υπηρεσιών, ο Λίο Πανέτα της CΙΑ και ο Ρόμπερτ Μιούλερ του FΒΙ ξεκαθάρισαν ότι η απειλή από την Αλ Κάιντα εντός των προσεχών 3-6 μηνών είναι υπαρκτή και σοβαρή. «Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τις νύκτες είναι ότι ως το καλοκαίρι η Αλ Κάιντα, οι σύμμαχοί της και οι …

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Βέβαιη θεωρούν οι αρχηγοί της CΙΑ και του FΒΙ μια νέα τρομοκρατική απόπειρα της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ ως τον Ιούλιο.

Ενημερώνοντας χθες επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, οι επικεφαλής των δύο μυστικών υπηρεσιών, ο Λίο Πανέτα της CΙΑ και ο Ρόμπερτ Μιούλερ του FΒΙ ξεκαθάρισαν ότι η απειλή από την Αλ Κάιντα εντός των προσεχών 3-6 μηνών είναι υπαρκτή και σοβαρή.

«Αυτό που με κρατάει ξύπνιο τις νύκτες είναι ότι ως το καλοκαίρι η Αλ Κάιντα, οι σύμμαχοί της και οι πυρήνες της μπορούν άνετα να χτυπήσουν τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανέτα, τονίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει υιοθετήσει νέες μεθόδους ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα τα σχέδιά της. Εκτίμησε ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν έχει απο φασίσει να μην πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με πολλά μέλη, αλλά να χρησιμοποιεί μεμονωμένα άτομα χωρίς ύποπτο παρελθόν σε επιθέσεις μικρότερης κλίμακας. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα της αλλαγής αυτής την απόπειρα που σημειώθηκε στο αεροσκάφος της Delta Αirlines ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2009 από τον νεαρό Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος δεν είχε ιστορικό συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και είχε στην κατοχή του αμερικανική βίζα.

«Η κύρια απειλή, τη στιγμή αυτή, δεν είναι μια ενδεχόμενη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, σαν εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Είναι το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα βρίσκει συνεχώς νέες μεθόδους για επιθέσεις, που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες» είπε ο «τσάρος» όλων των υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ Ντένις Μπλερ.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ανωνύμως υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, ο 23χρονος νιγηριανός άρχισε να παρέχει στην ανάκριση «χρήσιμες και νομικώς αξιοποιήσιμες» πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση της 25ης Δεκεμβρίου και «για το αν προετοιμάζονται άλλες επιθέσεις» .

Εκτιμάται ότι ο αξιωματούχος χρησιμοποίησε τον όρο «νομικώς αξιοποιήσιμες», επειδή ο Αμπντουλμουταλάμπ, μετά τη σύλληψή του, ανακρίθηκε επί μία ώρα από πράκτορες του FΒΙ, χωρίς πρώτα να του έχουν αναγνωσθεί τα δικαιώματά του, γεγονός για το οποίο γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk