Την ανακάλυψη πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανακοίνωσε το Ντουμπάι

Την ανακάλυψη πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανακοίνωσε το Ντουμπάι | tovima.gr

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι, του χρεωμένου και φτωχού σε πετρελαϊκά αποθέματα εμιράτου, ανακοίνωσε σήμερα την ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος ανοικτά των ακτών του.
Στο κείμενο της ανακοίνωσης με την οποία ο σεΐχης Μοχάμαντ μπεν Ραχέντ Αλ-Μάκτουμ ανακοινώνει την καλή είδηση στον λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δεν διευκρινίζεται το ύψος των αποθεμάτων του κοιτάσματος, ούτε ο ρυθμός της μελλοντικής του εκμετάλλευσης, αλλά τονίζεται ότι το πετρελαϊκό
κοίτασμα μπορεί «να αποφέρει νέους πόρους στην οικονομία των Εμιράτων, να δώσει ώθηση σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας και να στηρίξει την ανάπτυξη του Ντουμπάι».
Τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ντουμπάι μειώνονται αδιάκοπα, καθώς και η παραγωγή, η οποία δεν αντιπροσωπεύει πλέον παρά το 4% του ΑΕΠ του εμιράτου. Η οικονομία του Ντουμπάι στηρίζεται στο εμπόριο, στην αγορά ακινήτων και τις υπηρεσίες.
Τα πετρελαϊκά του αποθέματα επρόκειτο να εξαντληθούν σε 20 χρόνια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν το εν πέμπτον των πετρελαϊκών αποθεμάτων παγκοσμίως με 97,8 δισεκατομμύρια βαρέλια, το 95% των οποίων βρίσκεται στο εμιράτο του Αμπου Ντάμπι. Τα ΗΑΕ κατέχουν επίσης αποθέματα φυσικού αερίου 6.000 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλά στο Ντουμπάι δεν βρίσκεται παρά το 2% εξ αυτών.
Το Ντουμπάι αντιμετωπίζει προβλήματα που προέρχονται από το χρέος του έπειτα από τον υπέρογκο δανεισμό του για την χρηματοδότηση των μεγάλων κατασκευαστικών του σχεδίων.
Το εμιράτο προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές τον Νοέμβριο, όταν ζήτησε μορατόριουμ στην αποπληρωμή μέρους του χρέους του, που αφορά την Dubai World, η οποία διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χρέους της.
Το συνολικό χρέος του Ντουμπάι εκτιμάται σε 80-100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να φθάσει τα 170 δις δολάρια.
Το Ντουμπάι στηρίχθηκε στη βοήθεια του Αμπου Ντάμπι, που τού χορήγησε, μέσω της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, 20 δις δολάρια για να αντιμετωπίσει το χρέος των εταιρειών του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk